Клиничните пътеки за долекуване ще заработят след броени дни

Клиничните пътеки за долекуване ще заработят след броени дни
Здравният министър Анна-Мария Борисова обяви във вторник, че са изготвени клинични пътеки за долекуване, които могат да влязат в действие още този месец - от 21 юни. С влизането в сила на пътеките за долекуване част от болниците за активно лечение може да се преобразуват в болници за долекуване. Тя обясни пред Нова телевизия, че се чака оценка от Министерството на финансите за размера на плащането по тези пътеки.

Анна-Мария Борисова заяви, че “пари за преструктуриране на болниците има“. В тазгодишните бюджети на НЗОК и здравното министерство пари за финансиране на тези пътеки и преструктуриране на болниците обаче не е предвидено. Попитана кога ще бъдат отпуснати средствата, тя отговори: "Когато влезе в сила всичко това, за което работим толкова усилено".

Предстои актуализация на бюджета на НЗОК с 220 млн. лева, но лекари вече коментираха, че този ресурс ще стигне само за запълване на съществуващите дупки и не може да финансира новите пътеки. Допълнителни средства могат да дойдат от икономии при съкращенията в административните здравни структури.

Борисова отчете напредък и с изработването на националната здравна карта. Здравната комисия в парламента вече прие, че здравната карта ще е със задължителен характер и само болниците, които влизат в нея ще работят с НЗОК. Според Борисова това е правилно защото “иначе няма да има реформа в здравеопазването“.

Здравният министър съобщи още, че частните болници също ще могат да кандидатстват за европейско финансиране. Ако те отговарят на определени изисквания ще могат да получават средства по оперативна програма “Конкурентоспособност” към Министерството на икономиката. По нея за финансиране ще могат да кандидатстват и общопрактикуващите лекари.

Преди ден неправителствени организации настояха оперативна програма "Регионално развитие" да бъде отворена за кандидатстване от всички лечебни заведения, независимо от формата на собственост. Оперативната програма предвижда схеми за финансиране на държавните и общинските болници, но не и на частните. Според тях това нарушава конкуренцията в здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?