Клинтън и Тръмп са най-нехаресваните кандидат-президенти в историята на САЩ

Клинтън и Тръмп са най-нехаресваните кандидат-президенти в историята на САЩ

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп ще влязат в битката за Белия дом като двамата най-нехаресвани кандидат-президенти на САЩ в последните десетилетия. 54 процента от избирателите са с негативно отношение към Клинтън, а 58 процента – към Тръмп. Така те надминават негативния рекорд на Джордж Буш – старши от 1992 г. - 46%, пише "Уолстрийт джърнал" в анализ на социологическо проучване, осъществено съвместно с ЕнБиСи нюз през май.

Друга характеристика на предстоящите избори ще е подчертано протестният вот.

Повечето избиратели, които биха гласували за Донал Тръмп или Хилари Клинтън, казват, че ще направят това не толкова защото подкрепят своя кандидат, а защото се противопоставят на другия. Протестният вот срещу Клинтън е 54%; а срещу Тръмп- 52%.

В последните десетилетия няма подобен прецедент.

Над една четвърт от всички избиратели (27%) имат негативно отношение и към Клинтън, и към Тръмп.

Нещо повече, процентът на хората, които гледат "много негативно" на двамата кандидат-президенти (44% за Тръмп и 41% за Клинтън) е по-висок, отколкото този към руския президент Владимир Путин (38%).

Може ли да се изчисти негативният имидж? Понякога може. Бил Клинтън през 1992 г. и Барак Обама през 2008 г. спечелиха от променената представа за тях, отбелязва изданието.

Както обаче посочва политическият анализатор Стюарт Ротенберг, позитивният имидж може да се повиши и с 5 пункта, но при тези двама кандидати това е капка в морето.

Проблемът с Доналд Тръмп и Хилари Клинтън е, че те са широко известни. Американците все още не познаваха Бил Клинтън през 1992 г. и Барак Обама през 2008 г. и те успяха да подобрят имиджа си в хода в кампаниите. Трудно е обаче да се репозиционира кандидат, който е широко известен.

Напоследък имиджът на Тръмп леко да се подобрява, след като републиканците започнаха да го възприемат като президентската номинация на партията. Тръм обаче все още е оценяван много негативно в своята партия. Негативните оценки за Хилари Клинтън в Демократическата партия са по-ниски, отколкото за Тръмп при републиканците.

Избирателите виждат Бърни Сандърс (опонент на Хилари Клинтън за номинацията на Демократическата партия) в далеч по-позитивна светлина, отколкото Тръмп или Клинтън.

В заключение, анализаторите очакват негативна кампания в същинската надпревара за президентския пост между Клинтън и Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?