Клинтън има 7 процентни пункта преднина пред Тръмп

Клинтън има 7 процентни пункта преднина пред Тръмп

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън има 7 процентни пункта преднина пред противника си от Републиканската партия Доналд Тръмп, показва социологическо проучване за телевизия Си Би Ес, предаде Франс прес.

След конгреса на Републиканската партия, който бе преди този на демократите, Тръмп и Клинтън бяха с изравнени шансове в сондажите.

АФП отбелязва, че заради медийното внимание, което получават кандидатите на тези партийни форуми, резултатите им в социологическите проучвания рязко скачат и именно на това се дължи сегашната преднина на Клинтън.

Според публикуваните в понеделник резултати 46 процента от запитаните са заявили, че ще гласуват за Клинтън на президентските избори на 7 ноември срещу 39 процента за Тръмп.

Резултатът на Клинтън се е увеличил с 4 пункта, благодарение на перфектно организирания конгрес, на който бе преодоляна полемиката с вътрешнопартийния ѝ противник Бърни Сандърс.

След конгреса на републиканците резултатът на Тръмп се покачи само с 2 пункта. Това стана до известна степен заради разразилия се скандал, че неговата съпруга Мелания е плагиатствала пасажи от изказване на Мишел Обама в речта, която произнесе пред делегатите на конгреса, но най-вече заради това, че един от основните му вътрешнопартийни конкуренти Тед Круз отказа да го подкрепи пред очите на милиони зрители пред екраните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят