Клинтън може да получи президентската номинация на Демократическата партия

Клинтън може да получи президентската номинация на Демократическата партия

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън вече е спечелила необходимия брой делегати, за да получи кандидат-президентската номинация на Демократическата партия, съобщи Асошиейтед прес, като се основава на собствени изчисления.

Клинтън вече разполага с подкрепата на 2383 делегати, колкото са необходими, за да спечели партийната номинация на конгреса на демократите през юли, по данни на АП. В това число влизат 1812 делегати, спечелени на първичните избори и партийните събрания, както и 571 суперделегати - видни партийни фигури, които гласуват самостоятелно на самия конгрес.

Според основния съперник на Хилъри Клинтън - Бърни Сандерс обаче, тези изчисления са прибързани. Клинтън няма и няма и да получи необходимия брой делегати, за да си осигури номинация, каза Сандърс.

Във вторник ще се проведат първични избори в още шест щата.

В щата Калифорния, който изпраща най-много делегати на конгреса на демократите, Клинтън и сенатор Бърни Сандърс ще се борят за 548 делегати, а в Ню Джърси – за 142. Вот ще има и в Монтана, Ню Мексико и Северна и Южна Дакота.

Клинтън има нужда от само от 26 делегати, за да си гарантира номинацията на демократите. От щаба на бившия държавен секретар се надяват, че така тя ще може да се съсредоточи върху борбата си с Доналд Тръмп, вместо върху конкурента си Сандърс, който залага много на последния голям вот.

Евентуална загуба на Клинтън в Калифорния ще даде тласък на кампанията на Сандърс и битката между тях вероятно ще продължи чак до конгреса на партията през юли. Тя ще послужи за аргумент на Доналд Тръмп, който твърди, че бившия държавен секретар е слаб кандидат.

Милиардерът вече си гарантира  номинацията на републиканците и ръководството на партията се консолидира около него в опит да обедини избирателите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят