Клинтън: Пророк Мохамед би разрешил на жена си да шофира

Бившият американски президент Бил Клинтън призова Саудитска Арабия да не се съпротивлява на хода на промените, включително по отношение на правата на жените, предаде Ройтерс.

На конференция в саудитския град Джеда Клинтън изтъкна, че ако по времето на пророк Мохамед е имало коли, той би позволил на жена си да седне зад волана. Той вероятно щеше да превърне Саудитска Арабия в първата нация, производителка на автомобили в света, и да постави жена си начело на бизнеса, заяви бившият американски президент под аплодисментите на жените-делегати, които бяха разделени от мъжете с параван по дължината на конферентната зала.

Бил Клинтън призова Саудитска Арабия да обмисли начините за разширяване на политическото представителство на населението в управлението, без да прави компромиси с вярата и културата си.

Саудитският престолонаследник принц Абдула обеща да предприеме ограничени реформи, включително да бъдат свикани местни избори по-късно тази година. Все още обаче не е определена дата за тях и не е ясно дали правителството ще позволи на жените да гласуват.

Споделяне

Още от Свят