Клинтън се прицелил към поста генерален секретар на ООН

Руски фирми са купили около 30 процента от петрола, продаден в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни". Това заяви Пол Волкър, ръководител на комисията, която разследва твърденията за корупция при управлението на програмата на ООН "Петрол срещу храни" в Ирак, предаде Ройтерс.

Волкър, който е бивш председател на американския Федерален резерв, оповести на пресконференция в четвъртък списък на 4 734 фирми, които или са продавали стоки на Ирак или са купували петрол.

Според него фактът, че имената на компаниите фигурират в списъка, не означава, че те са били замесени в нелегални сделки. Това обаче не означава също, че някои компании не са били корумпирани, изтъкна той.

През април Пол Волкър бе натоварен от генералния секретар на ООН Кофи Анан да разследва скандала за корупция при управлението на програмата "Петрол срещу храни", разкрит в началото на годината. Първите твърдения се появиха през януари в иракския вестник Ал Мада, който публикува списък с 266 имена на хора, компании, партии, дружества и организации от 51 държави, на които бившият иракски режим в лицето на Държавната организация за продажба на петрол (СОМО) е дарявал суров петрол в замяна на политическа подкрепа.

В списъка, за който Ал Мада твърди, че се основава на документи от Министерството на петролната промишленост, фигурира Българската социалистическа партия, която получила 12 милиона барела петрол, а фирмата Иракбул - 2 милиона барела.

Волкър заяви, че докладът на комисията ще бъде публикуван в средата на следващата година. Дотогава комисията може да оповести един или два предварителни доклада, но няма да отправи нито едно твърдение преди да е установила всички факти.

Френската BNP Paribas не сътрудничи пълноценно

Волкер съобщи, че комисията си сътрудничи добре с администрацията на САЩ и с новото иракско правителство, но не така гладко вървят нещата с френската банка BNP Paribas, през която бяха обслужвани по-голямата част от средствата по програмата "Петрол срещу храни".

"Те са клиенти на ООН. Ние имаме право да получим намиращата се у тях информация по сметките", каза Волкър. "За това какво точно се разбира под това "право", може да има някои разногласия", добави той.

Освен това са възникнали проблеми при контактите с компанията Ernst&Young, която е била наета от иракското правителство.

Руски фирми са осъществили сделки за над 19 млр. долара

В четвъртък комисията на Волкър оповести пълния списък на 4 734 фирми, участвали в програмата на ООН, прилагана от декември 1996 година до ноември 2003 година с цел да бъде улеснен живота на иракчаните, въпреки икономическото ембарго срещу страната им. Тя позволи на режима на Саддам Хюсеин да продава петрол, за да получи храна и лекарства.

В рамките на програмата 248 компании от различни държави са купили иракски петрол на обща стойност 64,2 милиарда долара.

3 545 фирми са изнесли стоки за южната и централната част на Ирак на обща стойност 32,9 милиарда долара, а други 941 са осъществили износ към северната част на страната за 6,1 милиарда долара.

Основни получатели на петрол от Саддам в периода 1996 - 2003 г. са били руски фирми. Те са осъществили сделки на стойност 19,3 млр. долара. След тях идват френски, швейцарски, британски, турски, италиански и китайски фирми. Американските компании са на 26-то място.

Сред юридическите лица, на първо място по обем на продажба на иракски нефт за указания период е руската компания Зарубежнефт (2 млр. 949 млн. долара). На четвърто място е руската Алфа - Еко (1 млр. 789 млн. долара), а на шесто - Машиноимпорт (1 млр. 693 млн. долара).

ЦРУ: Саддам е дал приоритет на Франция, Русия и Китай

В началото на октомври ЦРУ публикува списък на компании и частни лица, за които се подозира, че са получавали различни подкупи от Саддам Хюсеин. Ръководителят на специалния разследващ екип Чарлз Дуелфър заяви, че с помощта на различни машинации Саддам е успял да спечели нелегално поне 2 милиарда долара чрез програмата "Петрол срещу храни" и още 8 милиарда долара в резултат на контрабанда на петрол и действията на страните, нарушаващи санкциите на ООН.

"Режимът е дал приоритет на Русия, Китай и Франция, тъй като тези страни имат статут на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и затова са могли да влияят на вземаните решения", се посочва в доклада.

Според иракски политици и някои американски медии около 270 политически личности от 22 страни и най-малко три високопоставени лица от ООН, сред които шефът на програмата Бенон Севан и синът на Кофи Анан Койо са замесени в скандала, отбелязва агенция Франс прес.

Волкър, който подчерта на пресконференцията, че ще бъде даден приоритет на обвиненията за корупция в ООН, отказа да каже каквото и да е за засегнатите лица.

В скандала във връзка с програмата "Петрол срещу храни" са замесени, заедно с други, и имена на френски и руски политически личности.

По-рано тази седмица Кофи Анан каза, че не вярва Франция или Русия да са продавали своя глас в Съвета за сигурност, за да бъде избегната войната в Ирак, заради бизнесвръзки с иракския петролен сектор.

"Това е трудно да се повярва", каза Анан в отговор на журналистически въпрос и посочи, че цитираните държави не са "бананови републики". Ако правителствата продаваха своите гласове, защото някои техни фирми имат бизнес с Ирак или другаде, това би било много тъжно за Съвета за сигурност и за света, каза още той.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?