Клинтън стана първата жена, номинирана от голяма партия за президент на САЩ

За разлика от съперника си Тръмп, тя представи позитивна картина на Америка и излезе от ролята на "ястреб"

Клинтън стана първата жена, номинирана от голяма партия за президент на САЩ
Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими, на всички, които гласуват за мен, и на онези, които не го направят, заяви Хилари Клинтън в речта си при приемането на номинацията на демократите за партиен кандидат на президентските избор.
 
След като пожертва личните си амбиции заради политическата кариера на своя съпруг, а едва после се е издигна до пиедестала на глобална и влиятелна политическа фигура, госпожа Клинтън става първата жена, която печели президентска номинация от голяма политическа партия в Америка. Това е постижение, за което са копнели милиони американски жени и затова те приемат сега номинацията на Хилари Клинтън с лично удовлетворение, коментира вестник "Ню Йорк таймс".
 
Още в началото на словото си тя се обърна към привържениците на своя съперник във вътрешнопартийните избори, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.
 
"Искам да благодаря на Бърни Сандърс. А на вас, които го подкрепяхте, тук и в цялата страна, искам да знаете, че съм ви чула", заяви пред около 5000 делегати на конгреса във Филаделфия Хилари Клинтън, цитирана от Франс прес.
 
Тя призова хората да вярват в нейният опит, да се обединят около нея, "защото никой не може сам да направи промяната", и отправи нападки срещу кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп.
 
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Клинтън има само няколко големи политически речи през живота си, но тази несъмнено е била най-внушителната. Тя представи позитивна картина на Америка - страна, различна от страната в упадък, която Тръмп често рисува, страна, изтощена от години на тероризъм в нея и по света и от растящата пропаст между бедни и богати, добавя вестникът.
 
Авторитетното издание коментира, че Клинтън е излъчвала увереност, като е редувала остър език и непринуден смях с необичайно експресивна смяна на тона, и явно е изпитвала удоволствие от най-добре подбраните си изрази.
 
Клинтън явно се надява с тази реч да вдъхне нова енергия не само в нейната партия, но и да хвърли мост към все още колебаещите се избиратели, които са скептични към нейната кандидатура. Те посочват, че след като доскоро тя се е представяла като твърдолинеен демократ, дори ястреб, по редица проблеми, което ѝ е донесло политическо поражение, тя е успяла да смени тона и вече се представя като "прогресист, който обича нещата да се вършат". Именно тази очевидна промяна поражда подозрения у някои либерали за истинските ѝ ценности, както и у независимите избиратели - за нейната автентичност, посочва "Ню Йорк таймс".
 
Тя призна собствените си ограничения и проблемите с доверието към нея като публична личност, но предизвикателно отхвърли твърденията на Тръмп, че единствен той може да реши проблемите на Америка. 
 
В речта си тя направи няколко контрастни сравнения между себе си и Тръмп, който така и не е успял да обясни как ще изпълни декларираните си политически цели.
 
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Клинтън е получила вчера в конгресната зала помощ от няколко републиканци и военни ветерани, които от конгресния подиум на демократите са предупредили, че Тръмп не е годен за президент и би повел страната към "мрачно място на разединение и страх". Думите са на генерала от резерва Джон Алън, бивш командващ на американските войски в Ирак и Афганистан, който бе посрещнат на конгреса с бурни овации.
 
Тя каза, че се е срещнала с много хора, които са я мотивирали да се бори за промяна, включително болни деца и хора, оцелели от атентатите на 11 септември 2001 г.
 
Демократите не направиха достатъчно, за да покажат на работещите семейства, че разбират през какво преминават те, отбеляза Клинтън и добави, че е съгласна със семействата, споделили с нея мнението си, че икономиката не работи. Американците искат да работят и работят упорито, но точно сега страшно много хора смятат, че трудът им все по-малко се цени, каза тя.
 
Не вярвам на никого, който твърди: "само аз мога да се справя с това", заяви Клинтън по повод изказване на съперника си Доналд Тръмп отпреди седмица, че единствен той можел да поправи системата. 
 
Думите на Тръмп трябва да бият тревога за всички нас. Американците не казват "само аз мога да го направя", а "ще го направим заедно", подчерта тя. И добави, че основателите на страната са замислили конституцията така, че Америка да е страна, в която нито една личност не разполага с цялата власт.
 
Кандидатката на демократите за Белия дом каза, че Съединените щати имат нужда от лидер, който ще работи с всички съюзници, за да поддържа сигурността на Америка. Тя обеща, че заедно със съюзниците от НАТО ще се изправи срещу всяка руска заплаха. Клинтън обеща също, че ще разгроми групировката Ислямска държава с въздушни удари и подкрепа от местните сили на сушата и ще разреши по-широки операции на разузнаването, за да бъдат предотвратявани терористични нападения. На президентските избори ще бъде направен избор за националната сигурност, продължи Клинтън и изрази съмнение, че съперникът ѝ има качествата да бъде главнокомандващ, защото губи самообладание от най-леката провокация.
 
Доналд Тръмп иска да раздели американците от останалия свят, да ги раздели помежду им. Той разчита, че днешните опасности ще ни направят слепи за безграничните бъдещи възможности. Той иска да се боим от бъдещето и да се страхуваме един от друг, каза Клинтън, цитирана от ДПА.
 
Страната ни трябва да си дава ясна сметка пред какво е изправена, но не и да се страхува. Ще се издигнем на висотата на предизвикателството, както сме правили винаги, при това без да издигаме стена или да забраняваме която и да било религия, изтъкна тя намеквайки за изказвания на Тръмп.
 
Клинтън допусна грешка, като намекна, че Тръмп е предложил да се забрани ислямът в Америка, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп не предложи да се забрани ислямът в САЩ, а да се забрани достъпът в САЩ на чужденци мюсюлмани, добавя АП.
 
Преди Хилари да излезе на сцената, думата пред конгреса взе дъщеря ѝ Челси. В 12-минутна реч тя описа майка си като любяща, умна и забавна жена, която има всички качества да бъде избрана за президент на САЩ. В отговор на критиките към майка ѝ, че е незаслужаващ доверие политик, който се опитва да демонстрира съпричастност пред американските избиратели, 36-годишната Челси каза, че Хилари е жена, която се ръководи от състрадание, от вяра, остро чувство за справедливост и от изпълнено с обич сърце.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?