Клип, представящ Путин като подсъдим, се превърна в хит в интернет

Три милиона души за три дни са изгледали качен в интернет клип с видеомонтаж, показващ руския премиер Владимир Путин като подсъдим, съобщи в четвъртък Асошиейтед прес.

Клипът се появи в YouTube по-рано през седмицата. В него оригинални кадри, показващи бившия олигарх Михаил Ходорковски, са подменени със снимки на Владимир Путин и и така изглежда, че не Ходорковски е зад решетките, а премиерът.

Видеото се нарича: "Арестът на Владимир Путин" и в него се вижда премиерът в обособената за подсъдими клетка в съдебната зала. Женски глас съобщава, че Путин е обвиняван в корупция и тероризъм. Съдията Виктор Данилкин, осъдил Ходорковски, пита в клипа подсъдимия за името и националността му и тук отново кадрите са подправени и вместо Ходорковски Путин е този, който отговаря на въпросите. За тези кадри се използва оригиналният глас на Путин, взет от телевизионни кадри, показващи участието му в преброяването през 2010 г.

Той беше качен в мрежата от фирмата за разпространение на видеозаписи Ланселот. Тя има и собствен канал в YouTube на адрес www.lancelot-video и нейният шеф Владим Коровин е изненадан от успеха на видеото. Клипът, представящ Путин като обвиняем, рекламира всъщност документален филм, озаглавен "Убийството на Русия" и датиращ от 2002 г. В него се твърди, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) е организирала атентатите в Русия през 1989 г., за да оправдае още веднъж войната в Чечения и да позволи издигането на власт на Путин, бивш офицер от КГБ и бивш шеф на ФСБ.

Един от авторите на този документален филм беше Александър Литвиненко, също бивш агент на ФСС, после избягал на запад и убит през ноември 2006 г. в Лондон с радиоактивен полоний.

Вадим Коровин твърди, че разполага с правата за разпространение на документалния филм, заснет от френските режисьори Жан-Шарл Денио и Шарл Газел. Министерството на културата на Русия обаче забранило излъчването на филма.

Привърженици на Путин подготвиха контраклип на скандалното видео, представящо Путин като подсъдим. Той е озаглавен: "Русия без Путин" и в него се показват кадри, внушаващи, че Русия ще бъде обхваната от бедност, военни конфликти и размирици по улиците, ако Путин не бъде преизбран на президентския пост на 4 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?