Клипът с окованата Иванчева е "пиар акция", смята зам.-министърът на правосъдието

Нямало причина да се правят промени в инструкцията за конвоирането

Клипът с окованата Иванчева е "пиар акция", смята зам.-министърът на правосъдието

Клипът, заснет от бившия говорител на столичния район "Младост" Петър Кърджилов, показващ как служители на "Съдебна охрана" водят към болницата отстранената кметица Десислава Иванчева с оковани ръце и крака, бил "пиар акция".

Такова мнение изрази в петък зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, подчертавайки, че това били "обективни мерки за сигурност и охрана".

Според заместника на министър Цецка Цачева няма причина да бъдат правени промени в инструкцията за конвоиране от 2013 г., според която арестанти и затворници се водят до външни обекти с белезници на ръцете и краката и се заключват за болничното легло.

"За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ", заяви Проданов пред бТВ по повод критиките, че подобни мерки срещу лишени от свобода противоречат на законодателството, а и са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Такова становище изрази бившият представител в съда в Страсбург съдия Здравка Калайджиева. Тя изтъкна, че според българската конституция правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, като това е записано и в Закона за изпълнение на наказанията.

"Бихме могли да мислим да се промени формата на документа – да се включи друга материя или да се мисли за уеднаквяване на инструкциите на затворите, дирекция "Охрана" и конвойната дейност на МВР, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете", уверен е обаче Николай Проданов, според когото след въвеждането на въпросната инструкция имало спад на бягствата от болници.

Заместникът на Цачева неотдавна нашумя именно покрай бягство на затворник от външен строителен обект в Ловеч, след като държеше медиите да не отразяват случая като бягство, а като "отклоняване".

Тогава той дори отправи директна молба към журналистите – да не представят случая твърде драматично, тъй като темата се преекспонирала прекалено. След като му бе обърнато внимание, че все пак става дума за рецидивист, осъждан за блудства, Проданов демонстрира лаконичното си чувство за хумор: "Знаете ли колко мъже вървят по улиците с такива мисли в главата?"

Споделяне

Още по темата

Още от България