Клон на Ал Каида пое отговорност за кръвопролитията в Ирак

Клонът на Ал Каида - Ислямска държава в Ирак и Леванта,  пое отговорност за серията от атентати в Ирак, които причиниха смъртта на повече от 80 души през последните два дни, съобщи Франс прес.

”Ислямската държава се мобилизира в Багдад, в южните провинции и други места, за да изпрати послание за възпиране през третия ден на Айд ал Фитр. Шиитите няма да имат спокойствие нито през нощта, нито през деня, нито в деня на Айд, нито в който и да е друг ден”, посочват в комюнике от организацията.

Дванайсет от нападенията бяха извършени в райони с преобладаващо шиитско население в столицата Багдад, където на пазари, оживени улици и паркове избухнаха 12 взривни устройства. В експлозиите бяха убити 57 души, а над 150 бяха ранени.

Вълната от нападения стана по време на празника Рамазан Байрам, с който приключва свещеният месец Рамазан. За Ирак това беше един от най-кръвопролитните празници от години насам. Над 1000 души загинаха само през юли, което е най-печалната статистика от 2008 г. насам по данни на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?