Клонът на Ал Каида на Арабския полуостров вече има онлайн-списание

Клонът на Ал Каида на Арабския полуостров вече има онлайн-списание, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В статия, поместена в първия му брой, интернет-изданието призовава да бъде екзекутиран всеки, който злослови по адрес на пророка Мохамед.

"Подходящото решение за тази кампания за оклеветяване, която набира сила, е екзекутирането на замесените хора", пише в материала в английскоезичното списание, приписан на родения в Съединените щати радикален йеменски имам Ануар ал Аулаки.

В статията е спомената по име американската карикатуристка Моли Норис, която по-рано предложи 20 май да бъде обявен за ден на рисуване на пророка Мохамед. Тя "би трябвало да е една от основните цели за убиване, наред с останалите хора, които участваха в нейната кампания".

Ислямът забранява изрично изобразяването на пророци, тъй като го смята за богохулство, припомня АФП.

Статията обаче не се ограничава с призиви за убиване на участници в инициативата на живеещата в град Сиатъл, в северозападната част на Съединените щати, карикатуристка. Тя твърди, че тези хора са поддържани от цялата западна политическа система и затова всяко нападение срещу западна цел е оправдано.

Според американския център за наблюдаване на ислямистки сайтове SITE онлайн-списанието е създадено от медийния център "Ал Фаджр" - интернет-мрежа, която обслужва екстремистки групировки.

Имамът Ануар ал Аулаки, който живее някъде в Йемен, накара света да заговори за него миналата година, след като стана ясно, че си е общувал чрез имейли с майор Нидал Хасан от американската армия, който уби 13 американски военни при безразборна стрелба в базата "Форт Худ" в щата Тексас.

Споделяне

Още от Свят