Клубът на феновете на "Левски" се обяви срещу визитата на "Нощните вълци"

Снимка: БГНЕС (Архив)

Националният клуб на привържениците (НКП) на Левски изрази своето "крайно възмущение" от планираната визита на прокремълските рокери от групата "Нощните вълци". В петък организацията излезе с декларация, в която цитира медийни публикации, че на 1 май "Нощните вълци" планират да извършат мотопробег, отбелязващ "победния път на българската армия от Паметника на съветската армия до... Берлин".

"НКП напомня на широката общественост и конкретно на всички наши безпаметни сънародници, както и на руските им господари, че Българската армия никога не е стигала до Берлин. До там стига болшевишката Червена армия, не армията на Царство България.

Също така, напомняме, че участието на България в бойни действия в заключителната фаза на Втората световна война не е доброволно, а принудително – под натиска на чужд окупатор, СССР", се казва в позицията на фенклуба.

В нея се допълва, че присъствието на съветски войски в страната ни след 8 септември 1944 г., представлява окупация от чужда държава, с която България се е намирала в мир.

"Българите, които грижливо пазят националната памет, чудесно помнят и знаят какво донесе на страната ни черната дата, на която съветски войски влязоха на наша територия – комунизъм, зверства, репресии, заграбване, тоталитарна държава, морален упадък и икономическа разруха. Влиянието на тези явления и техните проводници, и вдъхновители никога повече няма да съществуват в нашата родина", допълват левскарите.

Те се обръщат и към участниците в планирания мотопробег: "Уважаеми участници във въпросния мотопробег, нашата общност приема вашите намерения като едно уродливо тържество на антибългарщината и поредна гавра с българската независимост. Нашата нация е част от европейската цивилизация и семейство и бъдещето ѝ никога повече няма да бъде свързано с човеконенавистния азиатски деспотизъм. Вие и смехотворната ви идеологическа разходка нямате място в София. Учтиво ви съветваме да отмените политически-наглото си събитие, защото нашият град не е и няма да бъде сцена на антибългарски прояви".

Клубът на привържениците използва случая, за да отправи призив към Столичната община да се премахне "възможно най-скоро скверното за българите и столицата ни туловище на споменатия Паметник на съветската армия, символ на 45-годишно иго, като го демонтира и изпрати там, където е единственото подходящо за него място – Музея на социалистическото изкуство".

Споделяне

Още от България