Ключов съветник на Пентагона подаде оставка

Ричард Пърл, един от архитектите на войната в Ирак, подаде оставка като председател на Съвета за политиката за отбрана на Пентагона, съобщиха световните агенции.

В писмо, разпространено от военното ведомство, Пърл обяснява оставката си с възможен конфликт на интереси около дейността му в частния сектор, по-специално заради връзките му с банкрутиралата телекомуникационна компания Глоубъл Кросинг.

Наблюдателите обаче смятат, че оставката на Пърл може да е свързана с преоценката на военните планове около войната в Ирак и подценяване от страна на политическото ръководство на Пентагона на възможностите на Саддам Хюсеин да организира съпротива.

В кратко изявление шефът на Пентагона Доналд Ръмсфелд съобщи, че приема оставката и благодари на Пърл за работата му, който остава с ранг на обикновен съветник.

При управлението на републиканската администрация на президента Буш 61-годишният Пърл застана начело на Съвета за политиката за отбрана на Пентагона. Този консултативен орган, съставен от 30-ина експерти - военни от запаса и бивши служители на разузнавателните служби, се смята за много влиятелен и по единодушното мнение неговите доклади са изиграли важна роля за определянето на стратегическата и военна политика на администрацията на Джордж Буш за Ирак, посочва АФП.

Ричард Пърл е бивш помощник-министър на отбраната при Роналд Рейгън. Тогава той бе толкова яростен противник на споразуменията за контрол над ядрените оръжия с бившия Съветски съюз, че си спечели прозвището "Принцът на мрака", отбелязва Асошиейтед прес.

В коридорите на властта във Вашингтон Пърл има репутацията на много влиятелна фигура след годините в управителните съвети на компании, често свързвани с военнопромишления комплекс. П.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?