Ключов свидетел се е съгласил да даде показания пред комисията за импийчмънт на Тръмп

Бившата посланичка на САЩ в Украйна се почувствала заплашена от президента

Рудолф Джулиани (ляво) и Лев Парнас, заснети в хотел, собственост на Тръмп, във Вашингтон през септември

Американският бизнесмен от украински произход Лев Парнас, който е близък с личния адвокат на Тръмп - Руди Джулиани, се е съгласил да даде показания пред следствената комисия в Конгреса по процедурата за импийчмънт на президента. Това съобщи адвокатът на Парнас, цитиран от Ройтерс.

Парнас, който е помогнал на Джулиани да търси улики срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, е ключов свидетел в разследването дали Тръмп е използвал поста си за лична политическа изгода. Миналия месец украинецът отхвърли поканите на три комисии в Камарата на представителите да даде показания и предостави документи.

Към Лев Парнас е предявено обвинение в незаконно финансиране на предизборни кампании в САЩ и лобиране пред американски политици да бъде отстранена от поста Мария Йованович, която беше посланик на САЩ в Киев.

Парнас и Игор Фруман, друг приближен на Джулиани, бяха задържани през октомври на летище при опит да напуснат страната с еднопосочен билет. Опитите на Джулиани да отстрани Йованович и да накара украинските власти да разследват сина на демократа Байдън са в центъра на разследването в Конгреса, отбелязваха агенциите.

Бившата посланичка на САЩ в Украйна се е почувствала застрашена, когато е узнала какво са си говорили по телефона Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски. Това става ясно от публикуван днес документ от изслушването ѝ през октомври в Камарата на представителите в рамките на разследването за импийчмънт срещу американския държавен глава, съобщава Ройтерс.

"Бях много обезпокоена. Все още съм", е казала Мари Йованович на изслушването на 11 октомври. На въпрос дали се чувства застрашена, тя отговорила утвърдително.

В телефонния разговор през юли Тръмп е разкритикувал дипломатката, която по това време вече била отзована от поста си в Киев. В същия разговор американският президент поискал от украинския си колега да разследва неговия политически съперник от Демократическата партия Джо Байдън. Демократите водят разследване за импийчмънт заради този призив, което според тях е злоупотреба с власт.

Днес бяха публикувани и части от показанията на Майкъл Маккинли, бивш съветник на държавния секретар Майк Помпейо. Той е заявил пред разследващата комисия в долната камара, че е подал оставка, защото бил против използването на американски посолства за вадене на компромати за вътрешнополитически цели и защото Държавният департамент не е защитил Йованович.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят