Ключов свидетел срещу бивши членове на АОК е застрелян в Косово

Според говорителя на ООН Дерек Чапъл нападателите са били повече от един, като са устроили засада на семейството в автомобила и са изстреляли много куршуми по колата им.

На 17 декември 2002 г. петима бивши високопаставени членове на Армията за освобождение на Косово бяха осъдени от косовски съд на затвор от три до петнайсет години за отвличане и нападение срещу албанци от клана на Тахир Замай. Между осъдените бе и Даут Харадинай- висш командир на АОК и брат на председателя на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, лидер на третата по численост албанска парламентарна група в косовск4ия парламент.

По време на войната в Косово Замай оглавяваше една от фракциите в АОК, приближена до умерения косовски лидер и сегашен президент Ибрахим Ругова.

През януари тази година Тахир Замай, бивш командир в АОК, неговият 12-годишен син и друг техен близък роднина бяха убити.

Тахир Замай бе основен свидетел на обвинението по процеса срещу петима други бивши членове на АОК, между които и Даут Харадинай. Показанията на убития през януалри Замай бяха от изключителна важност и предопределиха присъдата.

През август 2002 година срещу Замай беше извършен неуспещен опит за убийство.

Споделяне

Още от Балкани