Ключов свидетел срещу Иванчева е дал показания под натиск от КПКОНПИ

Петко Дюлгеров

Бившият кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров (ГЕРБ) обяви пред съда, че се отказва от показанията си, които уличаваха кметицата Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в подкуп. Той разказа, че служителите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са го разпитвали над два часа след ареста му. Те са го уверявали, че ако даде "правилните показания", може да бъде освободен.

Петко Дюлгеров е един от двамата ключови свидетели по делото срещу Иванчева и Петрова. Той е сочен като посредник на подкупа. Другият важен свидетел е строителният предприемач Александър Ваклин, който осигурява парите за подкупа, за да съдейства на разследващите, тъй като Иванчева блокирала негов строеж в квартала. Пред съда Ваклин каза, че Иванчева и Петрова никога не са му искали пари директно.

Показанията на Петко Дюлгеров са от особена важност за прокуратурата, защото целият сюжет на делото се крепи върху тях. В първия си разпит по делото, който е извършен ден след арестите, Петко Дюлгеров разказва, че е взел предварително белязаните 70 000 евро от Ваклин, отделяйки 14 000 евро като комисионна за себе си, а останалите предал на Иванчева и Петрова.

Въпросните 56 000 евро бяха открити от спецпрокуратурата в служебната кола на Иванчева и Биляна. Те твърдят, че са им подхвърлени, а маркиращото вещество е попаднало по ръцете им при подписването на документите, подадени им от разследващите.

"Аз съм подписал протокола (от разпита), но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск. Първо пред служебен адвокат, който ми беше обяснил, че ако дам правилните показания... А и служителите на КОНПИ, които дори без адвокат ме разпитваха два часа, ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен", каза Петко Дюлгеров пред специализирания съд.

"Категорично отричам някога от г-н Ваклин, било от строителна фирма, сдружение, НПО или каквото и да било, да ни е идвало на ума, че може да изнудваме в своя полза. Всички знаят, че единствено говорим за различни неща, които ще се ползват от хората", каза още Дюлгеров.

Така основните оръжия на прокуратурата по делото остават белязаните пари и записите от специални разузнавателни средства. От тях се чува обясненията на Петко Дюлгеров, че работи за 20% от сумата.

В самото начало на делото Петко Дюлгеров обяви намеренията си да се откаже от показанията си, защото прокуратурата поиска задържането му в ареста, въпреки обещанията да бъде пуснат. Сега Дюлгеров изпълни заканата си,

Съдията по делото Иво Хинов прие и графологическата експертиза, която трябваше да изясни дали някой друг е писал в тефтерчето на бившата районна кметица на "Младост". Според заключенията на вещите лица почерците вътре са на Десислава Иванчева, Петко Дюлгеров и трето неустановено лице. Допуска се, че неизвестният почерк може да е на Дюлгеров, който е променил начинът си на писане заради влошено зрение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?