Ключов свидетел утежни още повече положението на атлета Писториус

Оскар Писториус в съда. Сн. ЕРА/БГНЕС

Има свидетел, който е чул изстрели и женски писък, след това нови изстрели в нощта на убийството на Реева Стеенкамп, приятелката на параолимпийския шампион Оскар Писториус, разкри един от следователите по делото пред съда в Южна Африка.

Основният сблъсък между обвинителите и адвокатите на спортиста е дали Писториус е застрелял своята приятелка погрешка или умишлено.

Според събраните доказателства по делото е ясно, че параолимпиецът е стрелял през вратата на банята, където е била Стеенкамп и я е уцелил с три куршума. Неговата защита твърди, че поведението му е било предизвикано от агресия вследствие на употребата на стероиди и алкохол. Другото обяснение е, че той не е знаел, че тя е в банята, когато е стрелял.

"Имаме свидетел, който даде показания, че след като са се чули изстрели, е излязъл на балкона и е видял, че в дома на Писториус всички лампи са били запалени, след това е чул два-три женски писъка и после е чул наново изстрели", разкри следователят в съда.

Южноафриканската олимпийска звезда Оскар Писториус се върна в съда днес, за да се опита да се пребори за гаранция, след като прокуратурата го обвини в предумишлено убийство на приятелката си Реева Стеенкамп.

Анонимен свидетел обаче чул говорене от дома на Писториус, което е звучало "като непрестанна караница около 2-3 часа през нощта срещу Свети Валентин".

Мисията на Писториус да се пребори да бъде пуснат под гаранция от ареста вече изглежда почти невъзможна. Разследващият детектив Хилтън Бота съобщи, че 29-годишната Реева Стеенкамп е била смъртоносно простреляна три пъти през вратата на банята, а куршумите са били изстреляни директно към тоалетната чиния, където тя е стояла.

На изслушването във вторник Писториус категорично отрече преднамерени действия при стрелбата по Стеенкамп, като каза на съда, че я е застрелял през вратата на банята, мислейки, че е крадец. "Съсипан съм от случилото се и съм покрусен от загубата на любимата ми Реева", казва Писториус в писмените си показания, които са първото му публично изявление след убийството.

"Нямах никакво намерение да убивам приятелката си. Бяхме сериозно влюбени един в друг", обявява Оскар Писториус в изявление, което бе прочетено от адвоката на южноафриканския параолимпиец.

Преди ден прокуратурата в Претория обвини Писториус в предумишлено убийство на Реева Стеенкамп.

"Няма доказателства, че стрелбата е била преднамерена. Всичко, което знаем е, че тя се е заключила в банята. Била е убита в тоалетната, но той си е помислил, че това е крадец", каза адвокатът на Писториус Бари Ру.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят