Ключова среща между САЩ и Иран за обща политика към Ирак

Ключова среща между САЩ и Иран за обща политика към Ирак

Американският посланик в Ирак Райън Крокър оцени като положителни четиричасовите разговори в понеделник с иранския си колега Хасан Каземи, на които постигнато най-общо договаряне на политика спрямо Ирак.

Крокър е заявил, че Техеран трябва да промени поведението си и да престане да въоръжава, финансира и обучава бунтовници в съседен Ирак.

По-късно Каземи заяви, че предстои нова среща след по- малко от месец. Той е казал на американския посланик, че правителството му е готово да оказва помощ в подготовката и екипирането на иракската армия и полиция с цел създаването на “нови военни структури и структури за сигурност”, предаде АП. Той не каза каква е била реакцията на американския посланик.

Настоящата среща е първата след прекъсването на дипломатическите връзки между Багдад и Вашингтон преди повече от четвърт век след ислямската революция в Иран през 1979 г.

Иракски официални представители отбелязаха, че срещата между Крокър и Каземи е била сърдечна и съсредоточена единствено върху темата Ирак.

САЩ обвиняват Иран, че въоръжава шиитските милиции, за да дестабилизира Ирак с цел да го вземе под свой контрол. В навечерието на безпрецедентните разговори Техеран обяви, че е разкрил в страната няколко шпионски мрежи на САЩ и съюзниците им. Иранските власти връчиха протестна нота чрез щвейцарското посолство.

Американският дипломат каза след срещата в понеделник, че Вашингтон ще прецени дали да приеме поканата за нови разговори. “Целта на тази среща не беше да се договорят други срещи”, подчерта той пред журналисти.

"За това предложение обаче ще говорим, след като го получим", коментира Крокър намерението на иранците да предложат нова среща.

По думите му разговорът е бил делови и Иран е предложил създаването на “тристранен механизъм” за сигурност, който да включва Ирак, Иран и САЩ. Тази идея предстои да бъде проучена, допълни той.

Иранският му колега е изложил политиката на страната си спрямо Ирак, която е “много сходна с нашата собствена политика и онова, което иракското правителство е поставило като свои водещи принципи”, каза Крокър.

"Става дума за действия, а не само за принципи и аз изложих директно пред иранците конкретните тревоги от поведението им в Ирак и от подпомагането на милициите, които се борят срещу иракските и коалиционните сили", посочи Крокър.

Каземи не е повдигнал въпроса за седемте иранци, които в момента са в американски затвор в Ирак. “Фокусът на нашите дискусии бе Ирак и единствено Ирак”, каза Крокър.

Председателят на американския сенат Нанси Пелоси, която бе критикувана от Белия дом за визитата ѝ в Сирия – друг противник на САЩ в региона – приветства проведените разговори.

Мисля, че е много важно в крайна сметка да разберем, че са използвани всички мерки, всички дипломатически усилия, заяви тя в Берлин.

Посланиците се срещнаха в резиденцията на иракския премиер Нури ал Малики в строго охраняваната "зелена зона" в Багдад. На срещата Ирак бе представляван от съветника на иракския премиер по въпросите на националната сигурност Муафак ар Рубаи.

"Надявам се, че тази среща ще отвори нова глава в отношенията ни и ще бъде важна стъпка за района", каза Малики Той не участва в срещата, но поздрави двамата посланици, които се ръкуваха, и ги покани в конферентната зала, където те седнаха един срещу друг.

Малики каза, че иракчаните искат стабилна страна, свободна от външни сили и регионално вмешателство. Страната не бива да се превръща в база за терористични групи, каза той. Водените от САЩ международни сили в Ирак са тук само, за да подпомогнат създаването на новите иракски сили и страната няма да бъде използвана като база за атаки срещу съседи, каза Малики, явно визирайки Иран.

"Между двете страни има добри намерения, а също разбиране и отговорно отношение", заяви иракски правителствен говорител след срещата.

Иранският външен министър Манушер Мотаки заяви в Техеран, че преговорите могат да доведат до бъдещи срещи, но само ако Вашингтон признае, че близкоизточната му политика е била неуспешна, предаде АП.

Както се очакваше, разговорите в понеделник имаха един фокус: Какво Вашингтон и Иран могат да направят заедно или поотделно, за ограничаване на фракционните битки в Ирак.

“Американската страна има обвинения срещу Иран, а иранската страна има някои възражения срещу присъствието на американски сили в иракските земи, които те виждат като заплаха за правителството си”, каза иракският правителствен говорител.

Вашингтон и саудитските му съюзници са силно притеснени от нарастващото иранско влияние в Близкия Изток и разпространението на все по-радикалния ислям.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?