Ключови преговори за климатичните промени в Китай

Ключови преговори за климатичните промени в Китай

Финален кръг от преговори на ООН по проблемите на климата преди срещата в Мексико в края на ноември започват в китайския град Тянцзин, предадоха световните агенции в понеделник.

Очаква се на шестдневната конференция да се постигне вариант на текст на споразумение между нациите, който да се обсъди на срещата в Канкун.

Оптимизмът за сключване на нов задължителен договор за ограничаване на емисиите на парникови газове се изпари след провала на миналогодишната среща на върха в Копенхаген за климатичните промени. Участниците в тазседмичната конференция си поставят по-малко амбициозни цели, отбелязва Асошиейтед прес.

В речта си при откриването на конференцията ръководителят на секретариата на ООН за климатичните промени Кристиана Фигерес призова близо три хилядите делегати от над 190 страни да предприемат реални действия за постигането на нов договор срещу глобалното затопляне.

Тя призна, че няма магия, нито споразумение за климата, което може да разреши всички проблеми на момента.

"Вие можете да продължите да бездействате или да продължите напред. Време е да направите своя избор", заяви костариканската дипломатка.

"Ако искате осезаем резултат, сега е времето да изясните какво би могъл да включва постижимият и политически балансиран пакет за Канкун и кое би могло да бъде обект на по-нататъшна работа след Канкун", заяви Фигерес.

В същото време природозащитници настояха участниците в конференцията да предприемат по-смели стъпки за борба с климатичните промени.

В неделя китайската агенция Синхуа предаде, че главната цел на срещата е да сближи позициите на участниците и и да придвижи работата на ООН ва въпросите, свързани с изменението на климата. В Китай смятат, че тези задачи се усложняват от обстоятелства, по които все не се постига разбирателство.

Като основен проблем се посочва отказа на САЩ да подпишат Протокола от Киото.

САЩ и Китай са световните лидери по изхвърляне на парникови газове в атмосферата. на тях се падат около половината въглеродни месии в глобален мащаб. Като развиваща се страна Китай не е длъжна да намалява своите парникови газове, но Пекин обяви доброволносвиване на емисиите си с 40-45 на сто до 2020 г. в сравнение с нивата им през 2005 г.

Според експерти втората пречка пред успеха на стартиралите нови преговори е натискът над страни като Китай, Индия, Бразилия и ЮАР за намаляването на въглеродните им емисии. Те са склонни да сторят това доброволно, но не смятат да жертват темповете си на икономическо развитие в името на общите цели. Освен това те разчитат да получат от развитите държави технологична и финансова помощ за развитие на “екологичното си бъдеще“.

Въпреки това надеждите са, че прогрес на преговорите може да бъде постигнат в Китай.

Споделяне

Още от Greenpool