Ключови съюзници на Пучдемон го призоваха да обяви незасивимостта на Каталуня

Ключови съюзници на Пучдемон го призоваха да обяви незасивимостта на Каталуня
Двама ключови политически съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха днес каталунския лидер Карлес Пучдемон да не губи повече време и да обяви независимост от Испания веднъж завинаги, съобщи Асошиейтед прес.
 
Крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" заяви, че Пучдемон трябва да пренебрегне предупреждението на испанското правителство, да отмени обявеното суспендиране и да провъзгласи категорично независимост. 
 
Партията държи 10 места в 135-местния каталунски парламент, но правителството на малцинството на Пучдемон е зависимо от подкрепата ѝ, за да прокарва нормативни актове и не може да постигне мнозинство в регионалния парламент без нейна помощ.
 
Организацията "Каталунско национално събрание", която организира масови протести в подкрепа на отцепването, също публикува кратко изявление с подобно послание. 
 
Според нея няма смисъл декларацията за независимост да стои в изчаквателна позиция, щом Мадрид отказва да води диалог. 
 
Централните власти дадоха на Пучдемон краен срок до понеделник да изясни дали е обявил независимост в двусмислената си реч пред парламента тази седмица. В нея той каза, че Каталуня е подписала декларация за независимост, но предложи да замрази прилагането ѝ за няколко седмици, за да се даде възможност за посредничество и диалог с испанското правителство.
 
Мадрид обаче заплаши да задейства безпрецедентни мерки за отнемане на самоуправлението на Каталуния, ако тя продължи с реализирането на плановете за отцепване.
 
Спорният член 155 от Конституцията, чрез който до края на седмицата Мадрид може да отнеме автономията на Каталуня и цялата администрация да мине на централно подчинение, досега никога не е бил прилаган. 
 
Текстът гласи, че "ако дадена автономна област не изпълнява задълженията, които Конституцията или други закони ѝ вменяват или действа по начин, който накърнява сериозно общия интерес на Испания, (властите), с абсолютно мнозинство в Сената, могат да приемат необходимите мерки, за да я задължат да изпълни принудително въпросните задължения или за да защитят гореспоменатия общ интерес."
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?