Кмет на ДПС бе арестуван с 2000 лева подкуп

Кмет на ДПС бе арестуван с 2000 лева подкуп

Кметът на град Ветово Рейхан Хабил, издигнат от ДПС, бе задържан с подкуп от 2000 лева, които той поискал, за да уреди спечелването на търг за продажба на имот от предварително определен участник. Това съобщиха от Областна дирекция на полицията в Русе.

Повдигнато е обвинение за искане на облага с цел упражняване на влияние при взимане на решение от длъжностно лице. Полагащото се максимално наказание по този член от Наказателния кодекс е до 6 години затвор и 5000 лева глоба.

Градоначалникът е арестуван в 19.30 часа след като е получил парите в местен ресторант. Няколко дни по-рано 35-годишен мъж е подал сигнал в полицията, че Хабил му иска пари срещу обещание, че ще спечели търга за покупка на имота.

Пред служителите на МВР свидетелят заявил, че първо потърсил информация от общинската администрация във Ветово. След това е бил насочен за среща с кмета.

В предварителния разговор с Рейхан Хабил му е казано, че срещу първоначална "вноска" от 2-3 хиляди лева може да се уреди успех на търга. За останалите пари щели да се разберат допълнително като спечели. Уговорката е била да се срещнат, когато "купувачът" на имота намери парите. Това се е случило в сряда.

На Хабил е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 304 б от НК, който предвижда до шест години затвор и 5 000 лева глоба.

С постановление на прокуратурата Рейхан Хабил е в ареста с мярка "задържане под стража" за 72 часа.

Това не е първия сблъсък на ветовския кмет със съдебната система. През септември 2006 година Хабил и още 8 чиновници от общината, след като признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата, бяха наказани само с пробация за документно престъпление. А иначе бе установено, че отпуснатите на община Ветово близо 200 000 лв. за аварийно-възстановителни и строителни работи за седем засегнати от наводненията обекти са усвоени, без да е свършена реално работа.

Въпреки това година по-късно Рейхан Хабил бе отново издигнат от ДПС за кмет на община Ветово. И днес все още в официалния интернет сайт на движението може да се прочете информация за среща в Русе на Ахмед Доган, Емел Етем и други високопоставени представители на ДПС с кандидат-кметовете на движението в района, сред които и Рейхан Хабил.

На срещата Ахмед Доган поздравил кандидатите и им пожелал да преминат в друго измерение като осъществят смяна на досегашната стратегия на оцеляването. „ДПС е първата партия синтез, тя е либерална, толерантна на местно, централно и европейско ниво. Крайно време е да покажем себе си”, подчертал Доган.

При разследване на новото престъпление за подкуп ще бъде взето като утежняващо вината обстоятелство, че това е второ деяние, което Рейхан Хабил е извършил в качеството си на кмет на Ветово, коментира  заместник-окръжният прокурор на Русе Валентина Личева.

Преди да бъде избран за кмет на Ветово Рейхан Хабил стана известен, че като общопрактикуващ лекар е с най-многобройния в страната списък от пациенти - над 5 000 души. Тогава местни вестници писаха, че пациентите са били принуждавани да се записват при него от партията му, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България