Кмет от Старозагорско е обвиняем за купуване на гласове

Кмет от Старозагорско е обвиняем за купуване на гласове

Кмет от Старозагорско е с повдигнати обвинения за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Разследващите разполагат със свидетелски показания на над 10 души, дадени пред съдия, които твърдят, че са им предлагани пари, за да гласуват за определена партия. При обиски са намерени 10 хил. лв. и списък с избиратели.

Името на кмета не се съобщава, само инициалите му – М.Ц. Единственият кмет на община в областта, чието име съвпада с тях, е този на Гурково - Мариан Цонев. В четвъртък той заяви пред БНР, че е бил извикан на разпит. Цонев обясни, че била в ход акция с цел оклеветяването му.

"Те продължават вече година и половина. Те не са от сега. Шест проверки от КПКОНПИ са ми правили за всичко, от Специализирана прокуратура, и така нататък. Засега образувани дела няма. Прави се от няколко човека, които явно, че си постигнаха целта", заяви той и обясни, че е извикан за разпит в петък.

Парите са раздавани в ромска махала на града. Над 20 души са заявили, че са получили по 50 лв., пишат от прокуратурата.

"Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях", заявяват разследващите.

Делото е започнало в Казанлък, но след това е пратено по компетентност с София.

През последните няколко дни МВР е особено активно по линия на купуване на гласове. В началото на месеца бе обявена мащабна операция срещу търговията с вот. Оттогава бяха проверени няколко хиляди души, както и фирми – предимно заложни къщи и дружества за бързи кредити. Всеки ден има акции в ромски махали. Арестувани за по 24 часа бяха няколкостотин души.

В петък бе съобщено за поредната операция в търновското село Раданово. Там е обискирана една къща, а според информация на бТВ се проверяват и още няколко имота в търсене на списъци с имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?