Кмет поиска спешна държавна помощ след взривовете край Петолъчката

Продължава разчистването на района, собственикът на складовете ремонтира пострадалите къщи

Кмет поиска спешна държавна помощ след взривовете край Петолъчката

Кметът на община Стралджа Митко Андонов иска спешна държавна помощ за ДНК-експертизи на останките на тримата загинали във взривилия склад за снаряди край Петолъчката и за почистване на близкото село Лозенец, нивите и горите от разпръснатите негръмнали боеприпаси.

 

Андонов се е обърнал за помощ към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Би съответните министерства. "Настоявам за преразглеждане на съществуващата нормативна база, касаеща работата с опасни вещества и материали и по-специално утилизацията на боеприпаси, предприемане на законодателна инициатива за създаване на строги процедури при издаване на лицензи и осъществяване на контрол при работа с боеприпаси и тяхното транспортиране", пише в писмо до Цачева Андонов.

Според първоначалната информация след мощните експлозии в района са пострадали близо 180 жилища, над 30 обществени сгради, 68 търговски обекта. В поразената зона се намират 7000 дка земеделски земи, които стопаните не могат да обработват поради опасност от наличие на невзривени боеприпаси. Невъзможно е започването на жътва, загуби ще понесат и собствениците на лозя.

БСП поиска Цветанов и Аню Ангелов да бъдат изслушани в НС за взривовете

От БСП поискаха във вторник вътрешния министър Цветан Цветанов да бъде изслушан в пленарна зала във връзка с взривовете край Петолъчката и цялостната ситуация в района след това.

Коалиция за България настоява и за изслушване на министъра на отбраната Аню Ангелов в комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

"Този взрив е поредният повод да питаме защо се случи тази трагедия, защо винаги се оказваме неподготвени, каква е отговорността на министрите на вътрешните работи и на отбраната",се посочва в декларация на левицата.

Трима души загинаха, а 18 човека бяха ранени след взривовете на 5 юни. Сред официалните версии за инцидента са човешка или технологична грешка. Разследващите до момента работят по всички версии, но скоро едва ли може да се очакват резултати от тях при положение, че все още не са готови дори с експертизата за взривовете в Челопечене преди четири години.

 

Ямболският окръжен прокурор Георги Ханджиев коментира, че ако бъдат събрани достатъчно доказателства за вина срещу Десислав Делев, собственик на „Берета трейдинг”, ще му бъдат повдигнати обвинения. Предстои Делев да бъде привикан за разпит в прокуратурата.

Собственикът на гръмналите складове "Берета Трейдинг" съобщи от своя страна, че вече фирмата е започнала да ремонтира повредените къщи. Компанията е сключила договор за ремонтно-възстановителни дейности със строителна фирма. Предстои да се подменят счупени прозорци, паднали врати и тавани и др. на базата на констативни протоколи за нанесени щети.

Роднини на тримата загинали вече обявиха, че смятат да съдят държавата заради бавната ѝ реакция около взривовете.

Седмица след инцидента станаха готови резултатите от ДНК-анализ на намерените части от тела в района на взривовете. Те потвърдиха, че един от загиналите е работникът Станимир Костов. Предстои за изследване да бъдат изпратени и други следи, открити в района, където са работили тримата служители.

Областният управител Димитър Иванов допълни, че разследването на причините за взрива продължава, както и търсенето на останки от другите двама работници.

Според Иванов, който е и председател на кризисния щаб, сега в трикилометровата зона около взривовете работят 30 сапьори от Министерството на отбраната и 10 от СДОТО към МВР.


Запазва се транзитното преминаване на автомобили в района на Петолъчката по пътищата за Бургас и за Котел.

Иванов каза още, че въпреки някои слухове сред населението, качествата на въздуха и на водата в околностите на инцидента не са влошени. То се следи непрекъснато от подвижна лаборатория на екоинспекцията в Стара Загора от първия ден на взривовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България