Кметът Борисов: Боклукът на София не е мой

Кметът Борисов: Боклукът на София не е мой

Боклукът на София не е мой, заяви в понеделник столичният кмет Бойко Борисов по повод изострящата се криза с площадките за съхранението на сметта.

“Този боклук не е мой, той е ваш. Вие всяка сутрин си хвърляте торбичките и плащате данъци. Питайте Орешарски и Станишев къде са ви парите от тези данъци”, обърна се кметът към столичани.

По закон таксата “смет”, която плащат столичани за решаването на проблемите с “техния” боклук, постъпва директно в бюджета на столична община. Сумата, която се събира, е приблизително около 100 милиона лева годишно. Разходът по дейности за чистота през 2005 година бе изчислен на около 85 милиона лева. Само за боклука сумата е около 57 милиона лева.

Според статистиката гражданите на София плащат най-големи такси смет в сравнение с гражданите на другите градове.

Изявлението на кмета бе направено по време на откриването на новата учебна база на Англо-американското училище в София.

"Аз съм наследил 160 000 тона бали и ако всички политически партии до момента не са си мръднали пръста, ще си отидат и те, ще си отида и аз. Но първо ще си отидат те”, каза Борисов. Допълни, че до края на годината ще реши въпроса, стига правителството да му помогне да бъде извадена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за площадка за съхранение на балите.

Борисов заяви още, че всеки ден говори на жителите на Суходол за затвореното депо. Той посъветва медиите да спрат да се занимават с протестите на жителите на Суходол, защото към тях е било отправено бизнес предложение.

“Няма политика на Костов и на останалите. Тяхната политика я видяхме. Те задръстиха града. Ако никой не говореше със суходолци по този начин, аз отдавна да съм се разбрал с тях”, коментира кметът.

Преди няколко дни Борисов заяви, че строежът на завода за боклук трябва да стартира до края на годината.

Градът е в екологична катастрофа

София е в състояние на екологична катастрофа, алармира по-рано в понеделник зам.-кметът по екологията Милор Михайлов.

Той съобщи пред Дарик радио, че на 20 км от центъра на София се проучва терен за изграждане на завод за боклука. Резултатите от проучванията трябва да са готови до един месец.

Михайлов обаче отказа да съобщи къде точно се намира терена, защото по думите му “ако резултатите излязат отрицателни, може да се създаде напрежение в конкретния град”.

Преди три месеца община обяви намеренията си да използва терена си от 205 дка в района на гара Яна, която се намира близо до град Елин Пелин.

По информация на Mediapool на временните площадки край София в момента са разположени близо 300 000 тона балиран боклук.

В понеделник Михайлов отново заяви, че единственият законен вариант са решаване на кризата е отварянето на депото в Суходол. Ден по-рано жителите на столичния квартал категорично отхвърлиха този вариант.

“След като ви казвам, че имаме законни съоръжения, няма как в момента да измислям и да предлагам други варианти, които да тръгнем с балите някъде, където няма да сме подготвени, няма да спазим действащото законодателство”, каза Михайлов.

Той съобщи, че до края на седмицата общината ще покани 10 експерти от всички области на екологията, които ще изкажат своето становище за отварянето на старото депо за боклука.

Това е начинът, а не да се влиза в един спор между местната власт и жителите на един квартал, каза още Михайлов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?