Кметът Борисов обещава милиони срещу земя за завод за боклука

Кметът Борисов обещава милиони срещу земя за завод за боклука

Столичният кмет Бойко Борисов обеща 23 млн. лв. годишно на района, който се съгласи да даде земя за завод за отпадъци. Това каза той в неделя пред Нова телевизия и добави, че е готов да  командирова протестиращи в държави, където работят такива заводи.

Същия ден бяха обновени протестите срещу площадката за балиране на битови отпадъци в столичния квартал Требич. “Нашите искания са категорични: ние не желаем да има площадка в землището на Требич”, каза Марин Маринов от инициативния комитет.

Концесиите със “Софийска вода”, Волф и “Дитц” са направени крайно неизгодно за столичани и за Столична община, коментира още кметът, който нееднократно се заканва да ги прекрати, но същевременно говори, че иска да договори по-добри условия. По думите на Борисов пред Нова телевизия сключените от предшественика му Стефан Софиянски договори са “пародия” на концесия. Направени са така, че съдебни дела срещу тях не могат да бъдат спечелени, каза кметът.

Той обаче изрази убеждение, че ще бъдат защитени условията, които иска кметството и уточни, че концесионерите за чистотата всеки ден търсят срещи с него. Ще се срещна с тях едва тогава, когато се убедя, че те започнат да чистят по-добре, обеща Борисов.

Ако концесиите за боклука и водата на София се прекратят, ще трябва да бъдат платени огромни суми, а ако се продължи по този начин - софиянци ще губят, разясни ситуацията кметът.

Според него кризата с боклука е предизвикана умишлено.

“Огромни пари се източват от тази криза. За нещастието – моето и на всички софиянци – група хора са със сигурност много добре обезпечени. Двайсет и три милиона за пакетиране на боклука харчим всяка година. Това са 23 милиона, които все едно ги увиваме и изхвърляме в едно бунище, при положение, че за цяла София за 12 месеца държавата ни отпуска 4,700 млн. за капитални ремонти. И този, който е предизвикал всичко това, е невинен”, коментира кметът пред репортери в неделя, след като откри  първите три адаптирани тролеи за хора с увреждания.

Далаверата е свързана с балирането

По-късно пред Нова телевизия той каза, че “далаверата е свързана с балирането, тъй като сега не може да се разбере колко точно боклук е събран”, а при преработката в завод събрано количество се измерва.

По думите на Борисов правителството си е измило ръцете, като е определило мина “Чукурово” за депо за балираните отпадъци, тъй като дотам няма достъп и боклукът няма къде да се закара.

Заводите във Виена и Берлин действат чрез изгаряне, плазмите обаче са най-скъпите. Вече е готова методология за третиране на боклука, като най-вероятно в най-близко време на Общинския съвет ще бъде предложена подобна или комбинирана схема, каза Борисов.

Той изрази надежда таксата смет за столичани да не се увеличава.

Проект за временни паркинги

В понеделник в транспортната комисия на Столичния общински съвет ще бъде внесен проект за временен паркинг на бул. “Македония” с две надземни платна за 250 автомобили отгоре и един подземен за 500 автомобила. Друг подобен проект е паркинг пред Националния стадион “Васил Левски”, където в момента е разположена автокъща, за което интерес е заявила немска компания, каза кметът Борисов.

90 на сто от улиците са с изтекъл срок на експлоатация

София трябва  за 2 - 3 години да стане строителна площадка, за да се изградят подземните паркинги и гаражи и да се ремонтират улиците, каза Борисов. Улиците в столицата са с обща дължина 2500 км., а тези,  по които са движи масовият градски транспорт, са 600 км. При 90 процента от всички улици са изтекли всякакви срокове за експлоатация, информира кметът. Той уточни, че общината има само 11 млн. лв. тази година, а само за преасфалтирането ще са необходими  минимум 40 млн. лева.

Пари от ЕС за бездомните кучета

Една от темите, които кметът ще постави на срещата с еврокомисаря по разширяването в Брюксел на 25 януари, е отпускането на средства за приюти за бездомните кучета.

За тази дейност общината има само 400 000 лева. По думите на Борисов приюти за бездомни кучета ще има във всички столични райони. До неделя кметовете е трябвало да изпратят предложенията си за терени и повечето вече са го направили.

Борисов ще иска от Брюксел пари и за изграждане на рампи и асансьори за инвалиди и трудноподвижни хора. Такива той обеща за столичното метро, където сега има подобни съоръжения само на една метростанция.

Кметът информира, че от необходимите 34 млн. лв. са осигурени 11 млн. лв., за привеждане на тротоарите в лесно достъпни.

Споделяне

Още по темата

Още от България