Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си

Апелативният съд в Бургас реши, че двамата не могат да пречат на разследването за продадените дюни

Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си

Апелативният съд в Бургас отмени в сряда решението на Бургаския окръжен съд за отстраняването на кмета на Несебър Николай Димитров и на главния архитект на общината Валентин Димов от постовете им, за да не пречат на разследването на скандала с продадените в последните дни на декември 2012 г. пясъчни дюни.

 

Двамата бяха свалени от длъжност на 22 февруари до приключване на откритото срещу тях съдебно производство от прокуратурата с мотива, че могат да попречат на събирането на доказателства по случая. Те обаче обжалваха и сега Апелативният съд в Бургас ги връща на дружност с аргумента, че няма доказателства за това, че ще пречат на събирането на писмени документи по случая с издаването на строително разрешително за терен, върху който има пясъчни дюни.

 

Не са установени и данни за въздействие върху свидетели по делото, които са подчинени на двамата. Освен това разпитите на свидетели, които са служители в общината, вече са приключили. Събрани са и основните документи по делото за терена с пясъчните дюни. Предстои събирането на доказателства от други ведомства, но не и от община Несебър, каза съдия Лучия Дерелиева, която е председател на съдебния състав на делото в сряда.

 

В началото на февруари прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета и главния архитект на община Несебър заради скандала с продадените 29 декара пясъчни дюни, върху които в края на декември 2012 г. започна строителство.

 

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов бяха обвинени за нарушения при продажбата и разрешението за строителство.

 

Срещу Димитров има дело за това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага за фирма "Сле груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията и така е било издадено строителното разрешително. Багерите навлязоха в пясъчните дюни ден преди Нова година и бяха спрени заради публичния скандал, избухнал по сигнал на еколога Тома Белев.

 

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?