Кметът и жителите на Харманли не искат бежански лагер в града

Кметът на Харманли Михаил Лисков и жители на града не приемат решението на правителството да построи бежански лагер в града, съобщи бТВ.

 

"Разберете, град Харманли от 6 февруари (трагедията в село Бисер) непрекъснато е на нокти. Сега след водната вълна идва и една бежанска вълна. Че ние на можем да се оправим с 10-20 мотористи тук, пък с 1000 бежанци, не знам каква сила трябва да ги охранява”, каза Михаил Лисков.

 

В сряда правителството отпусна 200 000 лева за временен приемателен център в Харманли, в който може да бъдат настанени бежанци от Сирия. Центърът ще има капацитет за 1000 души. Лагерът ще се помещава в казармите в Харманли.

 

Според областния управител на Хасково Ирена Узунова обаче страховете на хората са напразни. "Моите оптимистични прогнози са, че ние за 1 месец ще имаме готов терен. Подчертавам - не дай си Боже да трябва да го ползваме”, коментира Ирена Узунова.

 

Бежанският център в Харманли ще заработи само при голяма бежанска вълна. Приема се, че криза може да има само, ако 500 чужденци едновременно нелегално преминат границата ни. Засега най-големите заловени групи по българо-турската граница са от 15-12 души.

 

В момента около 200 сирийци са настанени в различните центрове за бежанци в България.

 

Властите у нас твърдят, че следят внимателно ситуацията с бежанците от Сирия, но дават разнопосочни сигнали. Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има "сериозна опасност" от бежанска вълна към България, а външният министър Николай Младенов успокои, че няма опасност от "огромна бежанска вълна от Сирия към България".

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък наскоро изнесе данни, че миграционният поток към България е засилен с 50% в последните два месеца заради наплив на сирийци.

 

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 хиляди бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от България