Кметът изнасилвач от Стрелча излезе предсрочно от затвора

Иван Евстатиев, снимка БГНЕС

Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев излиза от затвора година и два месеца преди да е изтърпял наказанието си от 4 години затвор за изнасилване на непълнолетна ученичка. Това реши окончателно Апелативният съд в Пловдив. Преди това същото решение взе и Окръжният съд в Пазарджик.

Интересна бе позицията на прокуратурата. На първа инстанция държавното обвинение подкрепяше искането на Евстатиев, на на втора смени позицията и обжалва предсрочното освобождаване.

Евстатиев отговаря на условията за предсрочно освобождаване. Той е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание. Поведението му било примерно и е спазвал правилата, твърди затворническата администрация. В затвора известно време е работил като огняр.

Евстатиев е бил постоянно наблюдаван от лекари и инспектори заради опасенията от по-негативно отношение от страна на затворниците към извършители на сексуални престъпления. Затова до началото на тази година бившият кмет е бил настанен в Медицинския център на затвора в Пазарджик, след което вече бил преместен в затворническото общежитие.

Евстатиев беше осъден на 4 години затвор за изнасилване на 16-годишна ученичка, която преди това напил с водка. Момичето, с което бившият кмет се познавал, минавало покрай хотел на бул. „България“ в Стрелча на 15 януари 2016 г., Tам на пейка бил седнал Евстатиев, който поканил ученичката в хотелската си стая, където обичайно пребивавал, припомня сайтът lex.bg.

Евстатиев извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от водката. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие. Момичето приело голямо количество концентрат, като по този начин било приведено в напълно неадекватно състояние. След това той я е изнасилил.

Районният съд в Пловдив осъди Евстатиев на 6 години затвор, но присъдата му беше намалена от втората инстанция на 4 години.

Споделяне

Още от България