Кметът консерватор на Техеран се оттегля от иранската президентска надпревара

Багир Галибаф

Кметът консерватор на Техеран Мохамад Багир Галибаф оттегли кандидатурата си за насрочените за 19 май президентски избори в Иран и призова да се гласува за твърдолинейния духовник Ебрахим Раиси - основен съперник на сегашния държавен глава Хасан Рохани, предаде Франс прес.

"Важното на този етап е да се бранят интересите на народа, на страната и на революцията, както и единството на революционните сили", отбеляза Галибаф в комюнике, разпространено от иранските медии.

"Призовавам всичките си привърженици да подкрепят моя брат Ебрахим Раиси. Надявам се това решение да е началото на икономическа еволюция в полза на онеправданите и бедните", се казва в комюникето.

След оттеглянето на Галибаф с умерения президент Рохани ще си съперничат двама консервативни кандидати: Раиси и малко известният на сънародниците си Мостафа Мирсалим.

Очаква се кандидатът реформатор и първи вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири също да се оттегли от надпреварата и да призове иранците да подкрепят настоящия президент. Друг кандидат реформатор, Мостафа Хашемитаба, вече прикани избирателите да гласуват за Рохани.

При тези обстоятелства се очаква изборите в петък да представляват главно дуел между Рохани и Раиси.

Видният ирански опозиционер Махди Каруби, който е под домашен арест от 2011 г., ще подкрепи президента Рохани в борбата му за втори мандат, каза за Ройтерс семейството му.

Рохани - прагматик, който намали международната изолация на Иран и ще трябва да си съперничи главно с твърдолинейни консерватори на изборите - заяви пред поддръжниците си, че му трябва силен мандат, за да либерализира иранското общество и да постигне освобождаването на опозиционни лидери.

Осемдесетгодишният Каруби заедно с друг реформатор, Мирхосейн Мусави, участваха в изборите през юни 2009 г. и се превърнаха във водачи за иранците, организирали масови протести след фалшифицирания според тях вот, осигурил втори мандат на тогавашния президента Махмуд Ахмадинеджад.

"Баща ми вярва в реформата, постигната чрез изборните урни. Той вярва, че хората трябва да участват в изборите, за да се преборят срещу онези, които искат да превърнат Ислямската република в ислямска държава ", заяви синът на Каруби по телефона за Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят