Кметът на Анкара подозира, че вчерашното земетресение е "изкуствено“

Един загинал и 12 ранени след земетресението на остров Лесбос

Кметът на Анкара подозира, че вчерашното земетресение е "изкуствено“

Една жена е загинала и 12 са ранени на гръцкия остров Лесбос, в резултат на вчерашното земетресение с магнитуд 6,2 в Егейско море, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Петдесетгодишната жертва е била затрупана под развалините на къщата си в село Вриса. Съпругът ѝ е ранен. Десетки къщи в селото са срутени, улиците са непроходими. Подобно е положението и в други селища на острова.

Епицентърът на земетресението е бил в морето между остров Лесбос и турския град Карабурун в окръг Измир. По данни на телевизия Си Ен Ен-Тюрк трусът е станал на дълбочина седем километра. Той е бил усетен в редица западни окръзи на Турция, сред които Истанбул, Измир и Чанаккале, и е предизвикал силна паника сред населението.

Земетресението в Егейско море може да е предизвикано изкуствено, заяви кметът на Анкара и призова да бъдат разследвани сеизмичните кораби, принадлежащи на други страни, в тази зона, пише в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

"Сега си мисля, че това може да е изкуствено земетресение. Не казвам, че със сигурност е, но има много сериозна вероятност", посочи кметът на Анкара Мелих Гьокчек.

"Казвам, че задължително трябва да се разследва. Имало ли е там някакъв кораб за сеизмични изследвания, който да е плавал в района на епицентъра? Ако да, на коя страна принадлежи?", добави той.

Не за първи път Гьокчек говори за "изкуствени земетресения", предизвикани от чуждестранни сили. През февруари той каза, че земетресенията в западния окръг Чанаккале може да са организирани от тъмни външни сили, целящи да разрушат турската икономика.

Гьокчек тогава дори допусна, че е възможно живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспелия опит за преврат миналото лято, да е отговорен за земетресение, разлюляло района дни по-рано.

Споделяне

Още от Свят