Кметът на Асеновград е обвинен за фиктивно почистване на шахти

Кметът на Асеновград е обвинен за фиктивно почистване на шахти

Прокуратурата е повдигнала две обвинения за длъжностно присвояване срещу кмета на Асеновград Емил Караиванов. Едното е заради фиктивна обществена поръчка за почистване на шахтите в общината, а другото е за строеж на кооперация с незаконно издаден подробен устройствен план (ПУП).

"Става дума за една много специфична сметоизвозваща дейност - почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Разбира се в поръчката има победител, но дейност не е извършвана, а плащане е осъществено", разказа главният прокурор Сотир Цацаров в петък.

Строителната фирма, която е трябвало да почисти шахтите, е "Запрянови". Затова са повдигнати обвинения в помагачество към длъжностно присвояване на нейните собственици Вакрил и Георги Запрянови (баща и син).

В петък окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов обяви, че кметът на Асеновград е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева. Причината е, че той има здравословни проблеми във връзка с направена му трансплантация преди около година. На кмета е издадена забрана за напускане на страната.

Прокуратурата ще поиска от съда отстраняване от длъжност на кмета и на главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Архитектът е обвинен в искане и получаване на подкуп от 8000 лв.

"Разработката е с предмет корупция в община Асеновград и се води от Окръжна прокуратура Пловдив. Правехме съответното планиране на 24 май в сградата на Окръжната прокуратура. Добра работа, много добра работа на колегите от окръжната прокуратура", разказа Цацаров.

Прокуратурата разполага с над 1000 страници класифицирана информация и материали от специални разузнавателни средства. По делото са извършени 15 обиска. Прокуратурата обяви, че до момента има задържани над 15 лица по разследването, повдигнати са 7 обвинения.

Споделяне

Още от България