Кметът на Благоевград е отстранен окончателно, ще има избори

Румен Томов, БГНЕС

Върховният административен съд потвърди окончателно в четвъртък отстраняване на кмета на Благоевград Румен Томов (БСП). Предстои насрочването на избори за кмет на града.

В срок от един месец от обявяването на изборните резултати, кметът Томов трябваше да предприеме действия за прекратяване на участието си във фирми. От доказателства по делото става ясно, че той е предприел такива действия, но след изтичането на законовия срок. Той е трябвало да заличаване на регистрацията си като едноличен търговец в Търговския регистър.

Победата на Румен Томов в Благоевград бе един от най-тежките удари, които ГЕРБ понесе на последните местни избори. Партията на Бойко Борисов концентрира в Благоевград огромен финансов ресурс за саниране на старите панелни блокове. Въпреки това кметът от ГЕРБ Атанас Камбитов загуби изборите от кандидата на БСП.

Румен Томов пропиля този успех с лека ръка.

Жалбата срещу Томов бе подадена от бившия кмет Камбитов (ГЕРБ) пред общинската избирателна комисия (ОИК). Той поиска прекратяване на правомощията на Томов, тъй като настоящият кмет не бе предприел действия да заличи своя фирма в законовия срок до 4 декември 2019 г.

Общинската избирателна комисия обаче отказа да отстрани кмета и така казусът стигна до съда.

В Административния съд - Благоевград делото се падна на Димитър Узунов, който доби популярност като "човека на Бойко" в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала "Яневагейт".

Съдия Узунов отмени решението на избирателната комисия, а ВАС потвърди неговото решение. Така се стига и до отстраняването на кмета.

Сега президентът Румен Радев трябва да издаде указ за насрочване на частични избори в града. По закон това трябва да стане не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Вече има насрочени нови избори за кмет на селата Тенево и Карагеоргиево. Предвидено е те да се проведат на 14 юни, така че е възможно именно тогава да бъдат и изборите в Благоевград. 

Споделяне

Още по темата

Още от България