Кметът на Бордо Ален Жупе подкрепи кандидат на социалистите срещу човек на льо Пен

Кметът на Бордо Ален Жупе подкрепи кандидат на социалистите срещу човек на льо Пен

Кметът на Бордо Ален Жупе не дочака официалната позиция на партията си "Съюз за народно движение" по повод втория тур на частичните парламентарни избори в избирателния район Ду, на който един срещу друг ще застанат кандидат на "Националния фронт" (НФ) и кандидат на Френската социалистическа партия (ФСП), пише в. "Монд".

Бившият премиер, кандидат на първичните избори от десницата за президентските избори през 2017 г., призова в блога си да се "издигне преграда" пред формацията на Марин льо Пен.

Той уточни, че ако е избирател от Ду, ще препречи "пътя на кандидатка на НФ, която вярва в "очевидното неравенство между расите". "Няма да се въздържа, ще гласувам за нейния противник, т.е. за кандидата на ФСП", посочва Жупе.

С изявлението си бившият премиер показа разногласие с председателя на партията си Никола Саркози, който днес ще разкрие позицията си, но според информация на "Монд" Саркози няма да защити нито ФСП, нито НФ, въпреки призивите за "републикански фронт".

Жупе демонстрира единомислие с номер две в "Съюз за народно движение", Натали Косюско-Моризе, но изглежда невъзможно Саркози да постигне консенсус в политическото си семейство, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Европа