Кметът на Божурище – с белезници през площада пред всички камери (ВИДЕО)

Следовател си купил евтин имот край градчето

Георги Димов бе изведен от общината след няколко часа претърсвания. Снимка: Нова телевизия

Спецпрокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) организираха показен арест на кмета на Божурище Георги Димов, заподозрян в длъжностно престъпление заради продажби на имоти. След часове наред обиски и претърсвания в кметството Димов бе изведен с белезници под конвой от служители на КПКОНПИ. Формално той не е бил задържан от служители на комисията, които нямат такива правомощия, а от полицаи, но бе изведен от КПКОНПИ. Групата премина през площада пред всички камери, а докато го водеха, окован към полицейския бус, Димов даде импровизирана пресконференция.

"Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и, разбира се, да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака в тази община. Един успешен кмет като мен, който за четири години променя цяла община, опозицията като действие може да приложи само това. Но нямам притеснения", заяви Димов, който е от ГЕРБ.

По същия начин бе изведена и заместничката му Габриела Дончева, която запази мълчание.

Продажби

Димов ще бъде обвинен в длъжностно престъпление, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който лично надзираваше акцията. Вероятно ще има обвинения и за фалшиви документи. Кметът е заподозрян заради продажбите на общински имоти на нереално ниски цени. Става дума за терени, които са били предоставени на Божурище от държавата. Идеята е там да се изгради индустриална зона.

Имотите са били продадени чрез манипулирани търгове, твърди Гешев. От сделката за 80 дка земи общината е взела 150-160 хил. лв.

"Реалната им цена към момента, може да попитате всеки в този град, че по-малко от 40-50 евро на квадратен метър, особено на позицията, на която се намират тези декари, едва ли могат да бъдат намерени", заяви Гешев.

Купувачите на имотите са четирима – три фирми и физическо лице, което зам.-главният прокурор определи като висш магистрат от Национална следствена служба. Гешев отказа да спомене име, но обясни, че по случая започвала проверка.

Бащата на Димов в миналото е бил пълномощник на едно от дружествата-купувачи, твърди Гешев. Останалите имали определена взаимовръзка с местната администрация.

Сигналът срещу Димов е подаден от председателя на местния общински съвет и по него се работи от няколко месеца. Това не е единственият знак, че в Божурище се върши нещо съмнително. Преди повече от месец Нова телевизия излъчва репортаж за продадените на ниски цени имоти. Той е след сигнал на адвокат, представлявал евентуален купувач, който не успял да се включи в търга. Според прокуратурата при провеждането на самата процедура има множество нарушения.

Кметовете не слушат какво им се говори

Кметовете отказвали да разберат, че обстановката е променена и не могат да продължават както досега, разбра се от думите на Гешев. Той повтори, че у нас се краде много, а местната власт е свързана и с прокурори и съдии.

"Продължават да не слушат какво им се говори кметовете в цялата страна, че ситуацията е променена и няма значение кмет от коя политическа сила си, защото тука става въпрос, и знам, че това не е юридически израз, но ще го използвам съвсем съзнателно, става въпрос и за наглост. Не може председателят на общинския съвет да ти каже: "Виждам какво правиш" и ти да кажеш с действията си: "Мен това не ме интересува", заяви Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България