Кметът на Буенос Айрес обвини футболни фенове в провокации на прощаването с Марадона

Кметът на Буенос Айрес обвини футболни фенове в провокации на прощаването с Марадона

Кметът на аржентинската столица Орасио Ларета обвини футболни фенове за безредиците и сблъсъците, избухнали по време на прощаването с бившия футболист и треньор Диего Марадона, предадоха световните агенции.

За нас насилието е линия, която не трябва да бъде прекрачвана. Когато, както видяхме вчера, група агресивни футболни фенове започнат да хвърлят камъни и бутилки срещу органите на реда и други хора, полицаите винаги ще действат, както и вчера, за да защитят аржентинците, каза кметът на пресконференция.

Ларета подчерта, че градските власти са винаги готови да помогнат на федералното правителство за гарантиране на реда и да предоставят сили на столичната полиция.

Съжаляваме, че толкова тъжен ден за всички аржентинци беше политизиран, каза кметът.

В четвъртък в президентския дворец в Буенос Айрес беше прощаването с починалия ден по-рано Марадона. Церемонията започна спокойно, но впоследствие избухнаха сблъсъци и безредици. По молба на семейството на Марадона, прощаването приключи преждевременно.

По време на безредиците вътрешният министър Едуардо де Педро заяви, че отговорност за сблъсъците носят Ларета и столичната полиция.

Вчера департаментът по правата на човека при министерството на правосъдието заведе дело срещу кмета Ларета и заместника му Диего Сантильо за полицейско насилие срещу присъстващите на церемонията по прощаването с Марадона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?