Кметът на Бургас пита за гаранциите и рисковете от тръбата до Александруполис

Кметът на Бургас Йоан Костадинов е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, в което настоява да получи отговор за гаранциите на правителството за здравето на жителите в региона, както и за рисковете за околната среда и биоразнообразието вследствие на петролопровода Бургас- Александруполс. Това бе съобщено в неделя, дни след като кметът прие негативно решението на местния общински съвет през септември да се проведе референдум сред жителите на Бургас “за” или “против” петролопровода. Пак тази седмица стана известно, че управителят на съседната гръцка област Еврос заплашва тамошните местни власти да спрат проекта, ако не им бъде гарантирано, че той няма да съсипе туризма и качеството на селскостопанската продукция.

Многогодишният кмет на Бургас Йоан Костадинов, който очаква подкрепата на БСП за нов мандат тази есен, пита правителството какво ще направи, за да се запазят и увеличат рибните и популациите на аквакултури в Бургаския залив, каква част от приходите  от експлоатацията се предвижда да остане за развитие на Бургас и за предпазване от вреди, щети, инциденти и разливи.

Нарастващото обществено безпокойство е продиктувано от липсата на информация сред населението, бизнеса, неправителствения сектор и политиците относно баланса от ползите и евентуалните вреди и щети върху околната среда и биоразнообразието, не само на територията на община Бургас, но и в акваторията на Бургаския залив, бреговата ивица и районите на  трасето през което ще преминава петролопровода, посочва Костадинов в писмото си до министър Гагаузов.

През седмицата заместник-министърът на регионалното развитие съобщи, че ведомството има бюджет за разяснителна кампания. Тя ще се проведе преди септемврийския референдум.

Споделяне

Още от Бизнес