Кметът на Гълъбово готов да сезира прокуратурата за замърсяването от "Брикел"

Кметът на община Гълъбово е готов да сезира окръжната прокуратура, ако замърсяването от производството на фабриката за брикети "Брикел" продължи. В понеделник кметът е изпратил писмо до новите собственици на дружеството, в което настоява да бъде преустановено запрашаването над общината, съобщи БНР.

В неделя, между 15 и 17 ч., по време на разразилата се тогава буря общината е била замърсена с въглищен прах. Час по-късно е бил включен ръчен пункт за контрол на качеството на въздуха. Днешните данни показват по-ниски от допустимите стойности, но кметът уточнява, че стойностите не са показателни, защото малко след бурята вятърът се е обърнал.

Ако не бъдат изградени оросителна система и зелен пояс в района на производството на "Брикел", ще сезираме окръжна прокуратура, заяви кметът Николай Тонев. Общината и жителите на Гълъбово били готови да заведат съдебни искове срещу "Калиста 2004", която от месец е собственик на "Брикел".

Кметът на града даде за пример ТЕЦ"Марица Изток 3", чиито собственици са започнали изграждането на оросителна система, което заедно със засаждането на зелен пояс от 1000 дръвчета е довело намаляване на замърсяванията над южната част на общината.

Междувременно от старозагорската екоинспекция съобщиха, че са започнали проверка по повод запрашаването на града с въглищен прах от сгуреотвала на "Брикел". Според шефа на РИООСВ Пенка Начева, е възможно да има нарушения на предписанията за отводняване на неработещите секции.

Още от България