Кметът на Гълъбово получи обвинения за управленски произвол

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение за превишаване на власт и неизпълнение на служебни задължения на кмета на община Гълъбово Николай Тонев. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 4000 лв., а разследването продължава.

Обвинението е за нарушения при провеждането на обществени поръчки в периода 2008-2009 г.

Въпреки десетките жалби срещу наричания от местните хора "феодал", досега срещу него не бе предприемано нищо. Самият Тонев обичаше да изтъква добрите си връзки на централно и местно равнище с властта.

Тонев продължаваше да изпълнява кметските си задължения, въпреки че имаше съдружие в 12 търговски дружества и не само не прекратяваше участието си в тях, но се появиха и сигнали, че си набавя лична имотна облага чрез участието на тези дружества в дейността на общината.

В същото време Тонев поведе война с няколко компании, сред които частна охранителна фирма, "Енел" и др, което също бе съпроводено със седебни дела. Срещу кмета на Гълъбово въстанаха и жителите на село Обручище, след като се оказа, че силно вредния азбест бе открит в незаконно сметище над селото.

Тогава жителите му обявиха, че решението азбестът да бъде транспортиран и складиран над селото е на кмета на община Гълъбово Николай Тонев. Той обаче отрече и заяви, че само е избрал маршрута на камионите, натоварени със стъклена вата и други опасни строителни отпадъци.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?