Кметът на Галиче и синът му остават в ареста

Още четирима от престъпната група зад решетките

Ценко Чоков

Кметът на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още четирима души остават в ареста.

След близо 10-часово заседание Специализираният наказателен съд уважи частично искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ценко Чоков, предаде БГНЕС.

Към кмета на Галиче е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група с участници Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, Мартин Чоков, Сашо Димитров и Васил Филиповски.

Според обвинението групата е създадена с цел да върши престъпления против личността – заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди.

От събраните по делото доказателства съдът прецени, че за Ценко Чоков, Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Мартин Чоков и Сашо Димитров е налице обосновано предположение за авторството на деянието, както и опасност да извършат друго престъпление. Поради това спрямо тях бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Касъм Касъмов пък бе оставен без мярка за неотклонение. Съдът счете, че не е налице обосновано предположение същият да е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение - участие в организирана престъпна група, и че няма опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление.

Васил Филиповски ще остане под домашен арест, тъй като от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков бе арестуван на 27 май при зрелищна спецакция с участието на около 100 полицаи и жандармеристи, включително на екипи на ДАНС и ГДБОП.

Чоков бе открит в младежкия дом на селото, където бе арестуван пред приятелите си, с които пирувал цяла нощ.

За беззаконията на кмета на Галиче се знае от години, но едва сега те привлякоха вниманието на органите на реда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?