Кметът на Галиче Ценко Чоков остава окончателно в ареста

Кметът на Галиче Ценко Чоков остава окончателно в ареста

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков остава окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд във вторник.

Най-тежката мярка за неотклонение бе определена и на сина му Мартин, както и на още четирима души от общо осмината обвинени за участие в организирана престъпна група за заплахи, закани, отвличания, лихварство и нанасяне на средни телесни повреди.


Прокуратурата представи нов том с доказателства, който включва свидетелски разпити. Защитата пък внесе няколко документа – благодарствени писма и подписка в подкрепа на кмета от 400 души от село Галиче.

От доказателствата, събрани до момента се разбра, че членовете на бандата са давали заеми с лихва, която е достигала до 20-30 и дори 50%. Мартин Чоков е раздавал сумите, които били осигурени от баща му, той прибирал и парите с лихвите. Ако длъжниците не връщали дължимото навреме, се е изпращал някой от останалите членове.

Кметът на Галиче, синът му бяха арестувани при показна акция на МВР и ДАНС на 26 май заедно с още десет души. Тогава стана ясно, че разследването е започнало два месеца по-рано по сигнали на хора и след анализ на всички случаи, за които прокуратурата е била информирана. Преди около седмица след 10-часово заседание на първа инстанция спецсъдът реши, че Ценко Чоков и още петима души остават в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?