Кметът на ГЕРБ отвят в Банско още на първия тур

В Симтили Апостол Апостолов печели пети мандат с над 93% от гласовете

Иван Кадев е новият кмет на Банско. Сн. Фейсбук

След два мандата, Георги Икономов от ГЕРБ загуби кметския пост в Банско срещу Иван Кадев, зад който застана безпрецедентно обединение от леви и десни партии, и сдружение "Бъдеще за община Банско".

Според официални резултати на ЦИК Иван Кадев е избран на първия тур с 51.71% срещу 39.02% за кандидата на ГЕРБ Георги Икономов. Трети е кандидатът на ВМРО Георги Думанов с около 6%.

За този резултат допринесе и изключително високата избирателна активност - цели 80 процента.

Въпреки това изходът от двубоя не беше ясен, а допълнително напрежение внесе и по-късното обявяване на изборните резултати спрямо околните населени места. 

След полунощ бяха обявени първоначалните резултати от преброяването, според които на първо място е Иван Кадев, въпреки че по-рано същия ден медийни публикации твърдяха обратното.

В крайна сметка, за пръв път в последните години Банско избра своя кмет без балотаж.

Кадев, който е бивш служител на МВР и директор на ДАНС-Благоевград, до началото на годината беше секретар на община Банско част от екипа на Икономов преди той да го освободи от длъжност.

Кандидатурата му бе подкрепена от БСП, "Демократична България" и други политически сили.

ГЕРБ спечели най-много места в общинския съвет – 36.37 процента. Следваща политическа сила в местния парламент е НДСВ с 28.1 на сто.

И двата мандата на досегашния кмет Георги Икономов бяха подчинени на битката му за изграждане на втори лифт над Банско, каквото е и желанието на концесионера "Юлен". За тази кауза бяха използвани всички средства, включително протести на местни жители и блокади на пътища, в отговор на екопротестите в София срещу т.нар. "втора кабинка". Икономов и свързаният с Първа инвестиционна банка концесионер на ски съоръженията бяха подкрепени от бившия вицепремиер Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов, но проектът е блокиран заради редица съдебни решения.

Почти през цялото време на управлението на Икономов в Банско се работеше по т. нар. воден цикъл - подмяна на водопроводната и канализационна инфраструктура, а улиците бяха разкопани и непроходими. Проектът беше финансиран с над 60 млн. лева от еврофондовете, а заради забавяне на изпълнението, беше поставен под риск от провал.

В съседната община Разлог досегашният кмет от ГЕРБ Красимир Герчев печели на първи тур с 62.49%, показват данните от ЦИК. ГЕРБ печели близо 43% от гласовете за общински съветници, на второ място е БСП с под 18 на сто, на трето и четвърто място с по около 10 на сто от гласовете са "Демократична България" и коалиция около партията "Български социалдемократи".

Очаквано в Симитли кмет ще продължи да е Апостол Апостолов. Той беше единствен кандидат за поста и събира над 93% от гласовете в общината. Този път Апостолов се явява от името на Партия на зелените. Той печели пети кметски мандат. През 2015 г. Апостолов отново нямаше конкуренция за кметското място. Синът на Апостолов - Стефан, е депутат от ГЕРБ.

В Петрич от първия тур печели кандидатът на ГЕРБ Димитър Бръчков с близо 63% от гласовете. Подкрепата за листата на ГЕРБ обаче е доста по-малка - 25%. Около 10 на сто от гласувалите се подкрепили общинските съветници на ВМРО.

В Сандански ще има балотаж между настоящия кмет Кирил Котев (ГЕРБ) и кандидата на ВМРО Атанас Стоянов. След първия тур води Котев с близо 37% от гласовете, а Стоянов събира 30.6 на сто. Разликата между двамата е под 300 гласа.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019