Кметът на Грамада уличен в конфликт на интереси

Николай Гергов, кмет на община Грамада втори мандат, е спонсорирал в конфликт на интереси футболния клуб на града с 31 хиляди лева общински пари. Това става ясно от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Ако решението на комисията не падне в съда, Гергов може да бъде санкциониран със 17 хиляди лева.

Кметът е превеждал суми на клуба в периода 2009 – 2012 г. "Футболен клуб Б.", гр. Грамада е юридическо лице с нестопанска цел. Гергов членува в Управителния съвет на клуба до 2011 г., след което председателството на съвета се поема от брат му. През това време Гергов не е подал декларация за наличие на конфликт на интереси, което също е законово нарушение.

Със същото решение на комисията в конфликт на интереси е уличен общинският съветник Ц.Й. Той е собственик и управител на дружество, избрано да доставя хляб и хлебни изделия на община Грамада. Компанията му с инициали "И." ООД е получила 20 493 лева от бюджета на Грамада. Глобата за нарушенията на Ц.Й.– гласуване в частен интерес и неподаване на декларация за конфликт на интереси, може да стигне 17 хиляди лева.

От друго решение на комисията за конфликт на интереси става ясно, че в нарушение на закона е уличен общинският съветник от Хасково Николай Кючуков.

На 24 февруари тази година хасковският общински съвет гласува парк "Мерсито" в центъра на града да бъде отдаден под наем за 10 години на фирма "Дейзи Офилова”. Неин собственик е 75-годишната Златка Георгиева Офилова. Адресът, на който е регистрирана фирмата в Хасково, е ул. "Гоце Делчев” 30 – адресът на общинския съветник Николай Кючуков. Офилова е негова тъща. Кючуков е приближен на хасковския кмет Георги Иванов и член на неговата "Коалиция за Хасково”.

По този начин Кючуков е нарушил разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, е решила ресорната комисия. Глобата за лобиране в частен интерес е от 5 до 7 хиляди лева при първо нарушение.

Освен това общинският съветник не е подал декларация за наличие на частен интерес във връзка отдаването на общински парк на негова близка, което също е законово нарушение. Законът предвижда глоба от 7 до 10 хиляди лева.

Кючуков е обжалвал решението в софийския административен съд, уточниха от комисията за конфликт на интереси. Едва след влизането му в сила председателят на комисията Филип Златанов може да определи административното наказание за Кючуков, което в най-тежкия случай ще е глоба от 17 хиляди лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?