Кметът на Харманли успокоява съгражданите си заради бежанския център

Решаването на проблемите в центъра за временно настаняване на чужденци в Харманли е залог за спокойствието и сигурността на гражданите ни, заяви кметът на общината Михаил Лисков.

 

Настанените в центъра периодично протестират срещу лошите условия и бавните процедури по уреждането на статута им.

 

"Държавните институции, в чиито прерогативи е центърът, и ние като община се стремим да осигурим човешки условия за пребиваващите. Работим, за да не се допусне в никакъв случай да се наруши сигурността на населението на Харманли от хигиенен, криминален и всякакъв друг аспект", заяви кметът на Харманли в обръщение към жителите на града.

 

Сред предприетите мерки Михаил Лисков посочва осигуряването на допълнителни щатове за 12 служители на Районното полицейско управление в Харманли, които да се грижат за поддържането на вътрешния ред в центъра. Освен това държавата е осигурила линейка към болницата в града, която обслужва само чуждите граждани. Предстои да бъдат назначени 15 души от Харманли като административен персонал в центъра.

 

В момента се ремонтират спалните помещения на бившото поделение, в което е разположен центърът, за да могат в тях да се настанят хората, обитаващи палатки. Община Харманли чрез общинското предприятие "Горска компания" досега е осигурила на центъра около 90 куб. м. дърва за огрев и ще продължи да го снабдява с необходимите количества.

 

Общинското предприятие "Чистота" е поело ангажимента да почиства територията около и вътре в центъра. Със съдействието на общината на портала ще бъде открит магазин с най-необходимите стоки.

 

Кметът на Харманли отбелязва още, че предстои подобряване на инфраструктурата и облагородяване на квартала в близост до центъра за временно настаняване на чужди граждани.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?