Кметът на Хасково осъди Николай Бареков за клевета

Кметът на Хасково Георги Иванов осъди за 1 лев водещия от ТВ7 Николай Бареков. Районният съд уважи иска на градоначалника заради клевети и обиди по негов адрес, изречени в директно телевизионно предаване и наложи административна санкция на Бареков от 2500 лева, съобщи haskovo.info.

Гражданският иск срещу Бареков бе заведен миналата година след излъченото в предаването "Гореща точка" директно от хотел "Европа" в Хасково.

"Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество ... с цял поменик от престъпления ... крадец на църковни имоти ... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница", заявил Николай Бареков.

Освен това той обвинил Георги Иванов, че крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

В съда са били разпитани двама свидетели. Служителят в общината Атанас Бялков, който видял кмета на следващия ден след предаването. "Беше силно притеснен. Попитах го какво му има, а той отговори, че е притеснен във връзка с коментарите и квалификациите по негов адрес. След предаването дълго време беше нарушен трудовият ритъм в целия колектив", заяви Бялков.

Като свидетел бе призован и пенсионерът Илия Илиев, който е бил пред хотел Европа по време на живото излъчване. "Георги Иванов беше опустошен след предаването. Той не беше в състояние да работи дълго време", заяви възрастният човек.

Според служебния адвокат на журналиста Венко Челебиев искът от страна на градоначалника е неоснователен. "Думите, които е изрекъл Бареков, са метафори, които нямат смисъла на обидни реплики", заяви в съдебната зала той и се позова на европейската практика, която залагала на факта, че "когато става въпрос за обществени личности, нивото на допустима критичност е много по-високо".

По време на предаването Николай Бареков се е възползвал от правото си да изрази собственото си мнение. "Ако това са нападки, а не изразяване на мнение, считам, че правото на хората да изразяват свободно мнението си е накърнено", каза в заключение Челебиев.

Съдът обаче не се съобрази със защитата и осъди Николай Бареков. Преди това делото бе отлагано заради неявяване на журналиста. Днес той отново не присъстваше в залата. Представляваше го адвокат Венко Челебиев, който поел служебната му защита вчера следобед.

Решението по делото може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Хасковския окръжен съд.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?