Кметът на Каракас е арестуван заради подготвян преврат

Кметът на Каракас Антонио Ледесма сн.ЕПА/БГНЕС

Кметът на венецуелската столица Каракас Антонио Ледесма е арестуван, заради подготвян държавен преврат, предадоха световните агенции.  

Антонио Ледесма е виден представител на опозицията. Той е заподозрян, че е насърчил извършването на държавен преврат във Венецуела, заяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от Франс прес. 

На опозиционния лидер ще бъдат повдигнати обвинения и той ще отговаря за всички извършени престъпления срещу мира в страната, сигурността и конституцията, допълни Мадуро. Според него опозицията подстрекава към извършването на преврат с подкрепата на САЩ.

Като доказателство Мадуро цитира документ, подписан от кмета, от опозиционният водач Леополдо Лопес, който от година е в затвора, и от Мария Корина Мачадо, лишена от депутатския си мандат през 2014 г. Документът, публикуван от местния печат на 11 февруари, е озаглавен "Национално споразумение за преход" и представя поредица политически и икономически предложения. 

Мадуро направи изявление по радиото и телевизията малко след като съпругата на Ледесма съобщи за задържането. Тя каза, че в акцията са участвали най-малко 80 души от разузнавателните служби, които нахлули в кметството в Каракас. 

"Отведоха Антонио, като го биеха, и потрошиха всичко по пътя си, не му дадоха да каже каквото и да било", каза съпругата му пред радио "Юнион". 

Служителите на разузнаването пристигнали с 10 бронирани коли, а след като излезли от сградата, стреляли във въздуха за да разпръснат събралото се множество, разказа тя. 

Новината за ареста предизвика протести из целия град – хората излизаха на прозорците, вдигайки шум с тенджери, или натискаха в ритъм клаксоните на колите си в най-натоварените часове за движението.

С падането на нощта стотици жители се събраха да изразят гнева си пред централата службата за полицейско разузнаване.

59-годишният Ледесма е ветеран от венецуелската опозиция.  Бил е сенатор, депутат и губернатор на окръг Каракас. Избран е за кмет на столицата през 2009 г., а през 2013 г. е преизбран. 

Преди седмица във Венецуела бяха арестувани бивш генерал от военновъздушните сили и още 13 души заради заговор за преврат срещу президента Николас Мадуро, според когото имало план за нападение на президентския дворец и други правителствени сгради. 

Тогава президентът постави Ледесма сред правителствените критици, които обвини в заговор са сваляне на венецуелското социалистическо правителство. 

Кметът на Каракас се подигра на обвиненията в множество интервюта, като отбеляза, че истинската сила, дестабилизираща Венецуела, е корумпираността на управлението. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?