Кметът на Кърджали с обвинение за проекта "Водното огледало“

Прокуратурата внесе в Софийския районен съд обвинителен акт срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, свързан с изграждането на хидросъоражението "Водното огледало“. Азис е обвинен в опит за измама в големи размери.

Според обвинителния акт Азис в качеството си на длъжностно лице е въвел в заблуждение тогавашните министри на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на финансите Пламен Орешарски относно цената на част от имот в Кърджали, попадаща в периметъра на обект "Укрепване бреговете на р. Арда" - т.нар. "Водно огледало".

Установената действителна цена на имота е 846 200 лв., а сочената от Азис - 8 940 960 лв. Разликата от 8 094 760 лв. би била причинената на двете министерства вреда, но опитът за измама е останал недовършен поради от независещи от кърджалийския кмет причини.

Проектът “Водно огледало“ беше един от първите обявени за “грандиозна далавера“ от новото правителство след изборите миналото лято. По проекта за водното огледало са сключени няколко договора с обединение "Арда Кърджали" за 78 млн. лева, от които изплатени са 30 млн. лв.

Азис коментира, че съдебният процес срещу него се води от тяснопартийни подбуди. По думите му на обществото се внушава преди предстоящите местни избори, че всички неудобни кметове вършат престъпления.

Той посочи, че са му направени вече 116 проверки.

"Не се притеснявам от предстоящото дело. Сигурен съм, че в съда ще докажа правотата си", каза Азис. Той добави, че няма кмет, който да прави оценка на недвижим имот или да одобрява еднолично оценка, направена от лицензиран оценител. "В случая съм изпълнил решение на общинския съвет за отчуждение, взето още през 2001 година, когато не съм бил кмет, посочи той.

Азис допълни, че оценката е извършена от външен лицензиран оценител и е трябвало да се одобри от финансиращия орган - МРРБ и министъра на финансите.

"Държавата може да се произнесе дали оценката е ниска, или висока, аз, дори и да искам, не мога да го направя", заяви Хасан Азис.

Споделяне

Още по темата

Още от България