Кметът на Карлово осъден на пробация по дело за безстопанственост

Кметът на Карлово осъден на пробация по дело за безстопанственост

Спецсъдът осъди кмета на Карлово Емил Кабаиванов на пробация, съобщи пресцентърът на спецпрокуратурата.

Делото срещу кмета е заради плащания, които община Карлово е направила към експерти, наети по оперативна програма "Околна среда" без да има договори с тях. Според прокуратурата щетата за общината била 26 984,68 лева, а парите били платени в период за една година - от средата на 2013 до средата на 2014 г.

Европейският проект е бил за доизграждане на канализацията и пречиствателната станция на Карлово. Прокуратурата казва, че тримата са били в близки отношения с кмета, който ги е назначил на работа в общината.

Делото срещу Емил Кабаиванов започна точно преди местните избори през 2015 година. Тогава той определи действията на прокуратурата за провокация, която цели да шантажира кандидатурата му за трети кметски мандат. Той спечели и местните избори през 2019 година на първи тур с 51.76%.

Съдът е взел предвид това, че пълният размер на нанесената щета е възстановен в общинския бюджет, както и изразеното от Кабаиванов съжаление за стореното и чистото му съдебно минало.

Наказанието предвижда задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца, както и удръжка на 10 на сто от възнаграждението му в полза на държавата в продължение на 3 месеца.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?