Кметът на Копенхаген обмисля частична забрана на продажбата на алкохол

Кметът на Копенхаген обмисля частична забрана на продажбата на алкохол

Кметът на Копенхаген Франк Йенсен предложи днес да се забранят продажбите на алкохол вечер в някои части от центъра на датската столица, за да се предотвратят прояви на насилие, предаде Франс прес. Мярката не е във връзка с коронавируса.

Виждаме, че проблеми, свързани с нощния живот в някои части от Копенхаген, особена в центъра на града, излизат от контрол - повече шум, пияни хора по улиците и случаи на напълно неприемливо насилие, заяви кметът социалдемократ в изявление.

Предложението, представено на министерството на правосъдието, предвижда продажбите на алкохол да бъдат забранени след 20 часа в някои части на града, популярни сред любителите на купони. Забраната ще се отнася за магазините, но не и до баровете и ресторантите.

До 2005 година продажбата на напитки с над 2,8 процента алкохол бяха забранени между 8 часа вечерта и 6 часа сутринта.

Йенсен иска също така общинските служители на реда да имат право да налагат глоби на хората, нарушаващи обществения ред. Такива права сега има само полицията.

За разлика от съседните Швеция, Норвегия и Финландия, където има държавни монополни магазини с ограничено работно време, в Дания алкохолът се продава свободно.

Споделяне

Още от Европа