Кметът на Кюстендил се отказа да обявява бедствено положение заради дъждовете

Кметът на Кюстендил Петър Паунов се отказа да обявява бедствено положение в общината заради опасността от преливане на река Бистрица в района на село Долно село. Паунов първо обяви това намерение, но отиде да провери ситуацията на място и реши да не прибягва до такива мерки.

"На място сме в момента заедно с 40 чувала пясък. Пътуват камиони с бетонни отпадъци. Надявам се да овладеем положението", каза кметът, цитиран от "Фокус" по-рано през деня.

Възстановено е и движението по пътя Кюстендил - Гюешево. За кратко във вторник сутринта заради свлачище бе спряно движението в Кресненското дефиле, но след изчистването на падналите на пътя камъни бе възстановено.

Във вторник водите на река Язо преляха и заляха мост в Разлог. Кметът на града инж. Красимир Герчев е разпоредил действия за намаляване нивото на водите на реката в самия град, съобщава Дарик.

В село Баня реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора. Община Разлог изпълнява проект за укрепване на коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена, няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци като зоната около бившия консервен завод обаче реката е неконтролируема.

Екипи от общината следят нивото на реките в града и съседните села, влизащи в общината. Река Язо няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинявала наводнения в участъци на улиците "Шейново" и "Изворите".

Споделяне

Още от България