Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира за излизане на Великобритания от ЕС

Борис Джонсън се прибира у дома. Сн. Telegraph

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще агитира Великобритания да излезе от Европейския съюз. За противниците на британското членство в ЕС тази подкрепа е сериозно преимущество за референдума, насрочен от британския премиер Дейвид Камерън на 23 юни.

 

Причините, поради което заема тази позиция, кметът на Лондон ще изрази в неделната си колонка във в. "Телеграф", която ще бъде публикувана в 22 ч. по Гринуич, предаде Би Би Си. На сайта на изданието се отчита времето, оставащо до публикацията.


Според политически наблюдатели такова решение означава, че Джонсън не е готов да се задоволи с министерски пост в кабинета на Камерън, а разчита самият той да стане министър-председател.


Коментарите са, че трудни времена очакват британския премиер, който се бори за оставането на Великобритания в ЕС, след като популярният лондонски кмет ще агитира активно "против".

 

След преговорите в Брюксел, на които бяха договорени новите условия за членство на страната в ЕС, Камерън насрочи реферндума за 23 юни. Той смята, че излизането на страната от ЕС би било "скок в неизвестността".

Междувременно вестникът на Рупърт Мърдок "Сън он сънди" написа в редакционна статия, че британският премиер не е постигнал добро споразумение с евроръководителите и е застанал на грешната страна на историята, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


"Каквото и да мислим за споразумението на Дейвид Камерън и аргументите за оставане в ЕС, изобщо не се съмняваме в искреността му (на Камерън). Според нас той просто греши", се посочва в редакционната статия на "Сън он сънди".

"Това, че той не постигна стойностно споразумение, означава, че е на погрешната страна на историята", пише още в материала.

Заедно с редакционната статия вестникът помести и статия на самия Камерън, в която той привежда доводи в подкрепа на еврочленството.

Британският премиер посочи, че читателите на "Сън он сънди" ще са "избиратели с ключово значение при вземането на едно от най-големите решения в нашето съвремие".

Мърдок вече бе разкрил, че някои от изданията му може да се обявят срещу еврочленството, когато поздрави един от най-близките политически съюзници на Камерън, правосъдния министър Майкъл Гоув, за това, че се е противопоставил на премиера по въпроса за Европейския съюз.

Открито изразената от най-популярния британски вестник позиция по темата е удар за Камерън, който каза, че ще се бори за членството на референдума, който свика за 23 юни, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?